Nemzetközi gazdaság

A mesterséges intelligencia elvégzi helyettünk a piszkos munkát

Gyakran halljuk, hogy a mesterséges intelligencia a jövőben átveszi az ember helyét a munkahelyeken, segítségünkre lehet a gyógyászatban, az oktatásban, de ha rossz kezekbe kerül, akár el is pusztíthatja az emberiséget. Kevesebb szó esik arról, hogy a mindennapi problémáink jó részét is megoldja: rendszerezi az üzeneteinket, többórás kutatást igénylő prezentációkat rak össze percek alatt, és elvégzi helyettünk az unalmas, monoton munkákat is.

Ritkán telik el úgy nap, hogy ne lenne szükségünk valamilyen technológiai támogatásra. A mesterséges intelligencia (MI) már most megold számos olyan problémát, amely a munkánkat és a mindennapjainkat nehezíti – írta a The Wall Street Journal. 

A,Humanoid,Robot,Works,In,An,Office,On,A,Laptop,
A mesterséges intelligencia szépen illusztrált anyagokat is képes összeállítani kérésünkre / Fotó: Shutterstock

Sokaknak jelentős nehézséget okoz az e-mailek napi szintű kezelése. Ilyenkor jól jön egy MI-asszisztens, amely osztályozza a beérkező üzeneteket, így a válaszadást is felgyorsítja. A mesterséges intelligencia a munkahelyi megbeszéléseket is könnyebbé teheti, képes a Teams, vagy a Zoom alkalmazások videóhívásainak hanganyagából szöveges dokumentumot készíteni valós időben, illetve az elhangzottakat később vissza lehet olvasni, elemezni.

A Superhuman és a Shortwave e-mail-programok elemzik az üzenetek tartalmát, nyomon követik a feladót,

 üzenettípus és prioritás szerint rendezik a bejövő üzeneteket, megfogalmazzák a válaszüzeneteket, sőt a személyre szabott válaszokat is megírják. Elkülönítik a kereskedelmi hírleveleket a fontos üzenetektől.

Egy-egy új alkalmazás használatának megtanulása többnyire időigényes volt eddig. A ChatGPT-vel azonban ez is egyszerűbbé vált, hiszen a felhasználó tudásszintjéhez alkalmazkodva magyarázza el lépésről lépésre a tennivalókat. A ChatGPT mellett, a Claude vagy a Perplexity nevű mesterségesintelligencia-alkalmazások olyan átfogó összefoglalót képesek nyújtani, mivel elnavigálják a felhasználót a legújabb tudományos vagy technológiai szakirodalomban, még össze is foglalják számunkra az egyes területek legfontosabb pontjait.

A számlázás, adatkezelés és rendszerezés, a korrektúra vagy akár a könyvelés nem tartozik a legizgalmasabb tevékenységek közé, és olykor szívesen bíznánk másra. Nos, a mesterséges intelligencia ebben is segítségünkre lehet, és 

elvégzi az unalmas, monoton, olykor idegesítő munkákat helyettünk.

Cikkek, prezentációk megírását is rábízhatjuk a technológiára, akár szépen illusztrált anyagokat is képes összeállítani kérésünkre. Órákat spórolhat meg nekünk, hiszen ezen anyagok összeállításához rendszerint sok idő megy el az interneten való keresgetéssel, kutatással. Listát készít a releváns információkból, és javaslatokat állít össze egy-egy probléma megoldásához, és már egyre jobb a kreatív ötletelésben is. Mindezekkel a napilap cikke szerint rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg.

Az MI napról napra fejlettebb, a minap az OpenAI híres csetbotja, a ChatGPT leszerződött a Financial Timesszal, így a pénzügyi laptól fog tanulni, az meg népszerűsíti tartalmait.

Itthon is folyik az ötletelés, hogy a magyar vállalkozások miként tudnák kiaknázni az új technológia nyújtotta előnyöket. A hazai fejlesztőkből, MI-szakértőkből és reklámügynökségi szakemberekből álló Think AI csapata átvilágítja a vállalati folyamatokat, beazonosítja az időrabló tevékenységeket, majd javaslatot tesz arra, hogyan tudná ezeket részben vagy teljesen automatizálni a mesterséges intelligencia segítségével.  

A mesterséges intelligencia lehet a versenyképesség kulcsa

A technológiai fejlődés nemcsak innovatív, de romboló, felforgató hatással is járhat, ezért kulcskérdés, hogy mit tesznek a gazdaság szereplői. A mesterséges intelligencia felhasználása terén pedig különösen fontos a proaktív hozzáállás.

 

 

 

alkalmazás mesterséges intelligenca feladó prioritás
Kapcsolódó cikkek