BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most jelentették be: Orbán Viktor után Vlagyimir Putyinnal találkozik a kínai elnök

Alig egy hét telik el Hszi Csin-ping magyarországi látogatása és az orosz elnök fogadása között.

Állami látogatást tesz Kínában Vlagyimir Putyin – közölt kedden a Kreml. Az orosz elnök hivatali partnere, Hszi Csin-ping meghívásának tesz eleget.

PUTYIN, Vlagyimir
Most jelentették be: Orbán Viktor után Vlagyimir Putyinnal találkozik a kínai elnök / Fotó: Gavriil Gregorov

A látogatás jelentőségét az adja, hogy az oroszországi választáson győztes Putyinnak ez lesz hivatalba lépése utáni első külföldi útja, amelyre

május 16–17-én kerül sor.

A kínai–orosz csúcs tehát igen közel lesz a magyar–kínai csúcshoz: Hszi Csin-ping május 8–10. között tartózkodott Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök és Sulyok Tamás államfő meghívására.

Visszatérve a Putyin–Hszi-találkozóra, Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója korábban közölte, hogy Putyin útja válasz lesz a kínai elnök első hivatalos látogatására, amely tavaly az elnöki eskütétele után Moszkvába vezetett. A diplomáciai protokoll szerint az állami látogatás státusza a legmagasabb a külföldi látogatások rangsorában.

Mit fog csinálni Putyin Kínában?

A bejelentett tervek szerint Putyin ellátogat Pekingbe, és Harbinban részt vesz a nyolcadik orosz–kínai expó és a negyedik orosz–kínai régióközi együttműködési fórum megnyitóünnepségén, valamint találkozik a Harbini Műszaki Egyetem diákjaival és tanáraival. 

A két elnök gálaesten fog megemlékezni a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójáról. (Mint ismert, a kínai elnök Magyarországra is azért jött, mert a két ország a 75. évét ünnepelte az egymással való partnerségének.)

Az orosz államfő sajtószolgálata szerint Putyin és Hszi részletesen megvitatja az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kérdéseinek egész sorát, valamint meghatározza az orosz–kínai gyakorlati együttműködés továbbfejlesztésének kulcsfontosságú területeit. A felek emellett véleménycserét folytatnak a legégetőbb nemzetközi kérdésekről.

A Kreml arról is tájékoztatott, hogy a megbeszéléseket követően az államfők közös nyilatkozatot tesznek közzé, a felek pedig több kétoldalú dokumentum aláírását tervezik. Putyin a tervek szerint találkozik majd Li Csiang miniszterelnökkel is, akivel 

  • a kereskedelmi,
  • a gazdasági
  • és a humanitárius szférában 

való együttműködésről fog tárgyalni. Putyin egyébként legutóbb tavaly októberben járt Pekingben, ahol az Egy övezet, egy út fórum fő vendége volt.

Meredeken nőtt az orosz költségvetési hiány, de a gazdaságot nem törte meg

Az orosz költségvetési hiány jelentős növekedése ellenére Moszkva nem csökkenti a védelmi kiadásokat.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.