BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The flags of the European Union and Germany are flying against a blue sky in Berlin, Germany, on May 12, 2024. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto) (Photo by Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP) dexit

Több hónapnyi enyhülés után ismét gyorsul az infláció Németországban

Ismét gyorsul a pénzromlás üteme Németországban, visszájára fordult a dezinflációs folyamat Európa legnagyobb gazdaságában. A német inflációs adat az elemzők várakozásainál alacsonyabb mértékben nőtt, ám a lakosság ettől nem lesz boldogabb.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően ismét gyorsuló pályára állt az infláció Németországban: a tavaly decemberben megindult dezinflációs folyamat már áprilisban megakadt, a pénzromlás üteme ugyanis stagnált a tavasz első két hónapjában, de az infláció újbóli fellángolása minden kétséget kizáróan rámutat, hogy van még dolga az EKB-nak a pénzromlás feletti győzelem kihirdetéséig.

The flags of the European Union and Germany are flying against a blue sky in Berlin, Germany, on May 12, 2024. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto) (Photo by Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP), német infláció,
Ismét gyorsul a német infláció üteme / Fotó: AFP

 

Gyorsul a német infláció

A májusi infláció éves alapon az áprilisi 2,2 százalékról 2,4 százalékra ugrott a becslések szerint, ezzel a mutató visszatért a februárban jegyzett szintje környékére. A pénzromlás elsődleges motorja a statisztikusok közlése szerint a szolgáltatások áremelkedése volt a tavasz utolsó hónapjában, de látványos volt 

  • a kekszek 21,5 százalékos,
  • a krumpli 18,3 százalékos
  • és a narancslé 17,6 százalékos 

áremelkedése is, míg a pozitív irányba az év eddigi részéhez hasonlóan a csökkenő energiaárak terelték az inflációt. Az energiaáraktól és élelmiszerektől megtisztított maginflációs mutató az áprilisi 3 százalékon maradt.

A harmonizált adat (HICP), amely összehasonlíthatóvá teszi az eurózóna különböző országait az azonos kosara nyomán, az áprilisi 2,4 százalékról 2,8 százalékra ugrott.

A héten eldőlhet a forint sorsa: kulcsfontosságú adatok érkeznek, erre érdemes figyelni

A héten érkeznek az amerikai, illetve az eurózóna inflációs adatai, melyek hosszú távon tehetik irányba a globális monetáris politikát. A pénzromlási trendek nemcsak a dollár és az euró számára húsba vágóak, de a forint is lélegzet-visszafojtva várja az adatközléseket.

A gyorsuló, ugyanakkor az előzetes elemzői várakozásoknál kisebb mértékben növekvő pénzromlási tempónak önmagában nincs hatalmas hatása az Európai Központi Bank kamatpályájára, a hét végén érkező, eurózónára vonatkozó inflációs adatnak viszont már igen, amelynek fontos részét képezi a német szám is. 

Ha a többi zónatag adata is a némethez hasonlóan alakul, akkor tovább erősödhet az EKB kamatpolitikájának enyhülésével kapcsolatos várakozás, ez pedig középtávon a forint gyengülését idézheti elő az euró kamattámaszának kivágásán keresztül. Fontos kiemelni, hogy a friss német adat az infláció elleni harc relatív sikertelenségét támasztja alá, hiszen romló képet mutat – viszont mivel a várakozások alatt futott be, kisebb megkönnyebbülést jelenthet a jegybankárok számára.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.