BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Az oroszok váratlan helyen leltek irdatlan nagy olajmezőkre, és még ebből is baj lehet

A felfedezést orosz kutatóhajók tették a Weddell-tengeren, amelyre az Egyesült Királyság, Chile és Argentína is igényt tart. Azonban az antarktiszi szerződés szerint a terület egyetlen országnak sem a tulajdona, az Antarktiszon tilos a bányászat és az olajtermelés.

Oroszország hatalmas olajkészleteket fedezett fel az Antarktiszon: a feltárt tartalékok mintegy 511 milliárd hordónyi olajat tartalmaznak, ami az Északi-tenger elmúlt 50 évi kitermelésének mintegy tízszeresét teszi ki. A brit parlamentben múlt héten megvitatott dokumentumok szerint a felfedezést orosz kutatóhajók tették a Weddell-tengeren, amelyre az Egyesült Királyság, Chile és Argentína is igényt tart.

Az Antarktiszon tilos a bányászat és az olajtermelés is / Fotó: AFP

Oroszországnak ugyan nincsenek területi igényei az Antarktiszon, azonban az Egyesült Államokhoz és Kínához hasonlóan az elmúlt években különböző tudományos kutatások révén fokozatosan növelte jelenlétét a térségben, 1957 óta öt kutatóállomást létesített a régióban – írja a Newsweek.

Az Antarktiszt az 1959. december elsején aláírt antarktiszi szerződés szabályozza, amely kimondja, hogy a terület egyetlen országnak sem a tulajdona, a régiót a békének és a tudománynak szentelt kontinensként jelölte ki. Ennek értelmében az Antarktiszon tilos a bányászat és az olajtermelés is.

Jelenleg összesen hét ország – Argentína, Ausztrália, Chile, Franciaország, Új-Zéland, Norvégia és az Egyesült Királyság – tart igényt különböző területekre az Antarktiszon, azonban az igényeket más országok, köztük az Egyesült Államok, Kína és Oroszország sem ismeri el.

Három ország uralja az olajtermelést

Az olaj továbbra is a világ egyik legfontosabb erőforrása maradt: az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Oroszország – a Szovjetunióhoz tartozó Orosz Föderáció rendszerváltás előtti termelését is beleszámítva – minden más országnál több fekete aranyat termelt ki az elmúlt évtizedekben. A három ország együttesen a globális olajtermelés 40 százalékát adta 2023-ban napi 32,8 millió hordóval.

Az előrejelzések szerint idén Washington megőrizheti vezető olajtermelői pozícióját, miközben az olajexportáló országokat tömörítő OPEC+ tartja a termeléscsökkentési megállapodást. Az energiahordozót viszonylag kevés ország aknázza ki, ami továbbra is jelentős gazdasági és politikai előnyöket jelent az érintett államoknak.

Az orosz olaj stabilizálja Észak-Koreát

Oroszország közvetlenül Észak-Koreának szállít olajat, amelyek az első dokumentált, közvetlen tengeri szállítmányok Oroszországból 2017 óta, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta Phenjant. Azt nem tudni, hogy a remeteállam pontosan mivel és mennyit fizet Moszkvának: az elemzők szerint Észak-Korea diszkontáron veheti az olajat, vagy lőszerekért cserébe kapja.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.