BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem jön több orosz gabona és ukrán cukor az EU-ba

Egyikre vámot vetnek ki, a másiknál betelt a kvóta.

Az Európai Unió kereskedelmi miniszterei csütörtökön megállapodtak abban, hogy július 1-jétől jelentős vámokat vetnek ki az orosz és fehérorosz gabonára, olajos magvakra, illetve az azokból készült termékekre, ami gyakorlatilag leállítja ezeknek a behozatalát.

Harvest grain in Stavropol Krai
Orosz gabona ezentúl gyakorlatilag nem juthat be az EU-ba / Fotó: AFP 

A vám tonnánként 95 euró (37 ezer forint) lesz a gabonafélékre és 50 százalék az olajos magvakra, számolt be a honlapján az Európai Tanács. A miniszterek döntése az Európai Bizottság március 22-i javaslatát követi – emlékeztetett a hírről tudósítva a Reuters.

Az új vámok célja, hogy a gyakorlatban leállítsák az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabona behozatalát az EU-ba

– mondta a döntés meghozatala után Vincent Van Peteghem, az EU soros elnökségét betöltő Belgium pénzügyminisztere.

Jelentéktelen volt az orosz gabonaimport

„Ezek a döntések megakadályozzák az EU gabonapiacának destabilizálódását, leállítják az Ukrajna területén illegálisan kisajátított gabona orosz exportját, és lehetetlenné teszik, hogy Oroszország az EU-ba irányuló exportból származó bevételeket az Ukrajna elleni agressziós háború finanszírozására használja fel” – tette hozzá.

Harvest grain in Stavropol Krai
Oroszország jelentősen növelte a gabonaexportot / Fotó: AFP 

Oroszország 2023-ban 4,2 millió tonna gabonát, olajos magvat és azokból készült termékeket exportált az EU-ba 1,3 milliárd euró értékben – ez az uniós piacnak mindössze az egy százalékát tette ki. 

Az Európai Bizottság azonban azzal érvelt, hogy nőhet az import mennyisége,

mivel a teljes orosz gabonakivitel a szokásos 35 millió tonnáról 50 millió tonnára emelkedett, és Oroszország szép csöndben lenyúlja az EU hagyományos piacait.

Ukrajna kimerítette a cukorkvótát

Ugyancsak az uniós agrárpiaccal kapcsolatos hír, hogy az ukrán kormány hivatalosan is meg fogja tiltja az EU-ba irányuló cukorexportot az idei év hátralévő részére, mivel betelt a kvótája. Ezt csütörtökön jelentette be az ügyvezető mezőgazdasági miniszter.

Tarasz Viszockij elmondta, hogy az Európába exportált cukor mennyisége elérte az új „kereskedelmi kedvezményekre” vonatkozó szabályozásban meghatározott határt. Ukrajna Európa második legnagyobb cukorszállítója – emlékeztetett a Reuters.

14,October,2014.ukraine.kyiv.workers,In,The,Enterprise.,Two,Young,Caucasian,Men
Ukrajna fél év alatt kimerítette az idei cukorkvótáját / Fotó: Shutterstock

„Más piacokat korlátlanul elérhetünk, de az uniós piacot csak január 1-jétől nyitják meg előttünk ismét, és akkor derül ki, hogy mekkora mennyiséget szállíthatunk oda” – mondta egy mezőgazdasági konferencián.

Az uniós agrártermelők széles körű tiltakozásait követve Brüsszel áprilisban korlátozta az ukrán mezőgazdasági importot. Az európai gazdák azért tüntettek, mert úgy érzik, hogy tisztességtelen versenyt jelentenek a számukra a tömbön kívüli termelők, például Ukrajna, akiknek nem kell betartaniuk a szigorú környezetvédelmi szabályokat, és akiket nem sújt az uniós bürokrácia.

Megugrott az ukrán export

Elemzők szerint az ukrán cukorexport májusban elérte a 262 600 tonnát, ami az uniós szabályok szerint az ország teljes 2024-re vonatkozó kvótájának megfelelő mennyiség.

A 2023-as naptári évben az ukrán termelők mintegy 493 ezer tonna cukrot szállítottak az EU-ba.

A termelők arra számítanak, hogy 

Ukrajna az idén közel 3 százalékkal, 1,85 millió tonnára növeli fehércukor-termelését,

 és az exportálható többlet a 2024–25-ös szezonban 950 ezer tonna lehet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.