BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
May,24,,2023,London,,A,Busy,Terminal,2,At,London’s
A Heathrow vezetője felhívta a kormányt, hogy segítse a brit légiközlekedési ágazatot a globális versenyben.

Rekordévre számít, mégis a kormány segítségét kérte a Heathrow vezetője

Hiába a kimagasló utasforgalom, az Egyesült Királyság legnagyobb repülőterének vezetője azzal vádolja a kormányt, hogy nem tesz meg mindent a légi közlekedési ágazatért. A londoni Heathrow vezetője ezért felkérte a brit kormányt, hogy segítse versenyképesebbé tenni az ágazatot, ami a gazdasági növekedést is elősegítené.

Az Egyesült Királyság legnagyobb repülőterének utasforgalma az év első négy hónapjában 25,2 millió fő volt. Áprilisban átlagosan napi 224 ezren érkeztek a Heathrow-ra, összesen pedig 6,7 millió utas fordult meg a reptéren a múlt hónapban, ami csaknem 5 százalékos emelkedés az előző évhez képest, és rekordot is jelent. A repülőtér korábbi, 2019. októberi csúcsnapja is megdőlt, idén április 19-én 1337 járat fordult meg a kifutópályán – írja közleményében a Heathrow hétfőn.

May,24,,2023,London,,A,Busy,Terminal,2,At,London’s
A Heathrow vezetője felhívta a kormányt, hogy segítse a brit légiközlekedési ágazatot a globális versenyben.
A Heathrow vezetője felhívta a kormányt, hogy segítse a brit légi közlekedési ágazatot a globális versenyben / Fotó: Shutterstock

Ha folytatódik az eddigi tendencia, a repülőtér éves rekorddal zárhat. A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) szerint a Heathrow már így is a világ negyedik legforgalmasabb reptere.

A Heathrow ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy

hiába pozitívak a növekedési kilátások, a kormány politikája korlátozza azokat.

„Az olyan kezdeményezések, mint a szükségtelen vízumok bevezetése az átutazó utasoknak, az adómentes vásárlás hiánya és az üzletek díjainak nemrégiben javasolt emelése, arra mutatnak, hogy a minisztereknek olyan kormányokon átívelő megközelítést kellene alkalmazniuk, amely támogatja az Egyesült Királyság légi közlekedésének versenyképességét a világon.”

A Heathrow vezérigazgatója, Thomas Woldbye biztosított arról, hogy a növekedésre összpontosítanak, arra, hogy felkészítsék a holnap kihívásaira és lehetőségeire a Heathrow-t. 

De ahhoz, hogy teljes mértékben hozzájárulhassunk a gazdaság növekedéséhez, szükségünk van arra, hogy a kormány támogassa az Egyesült Királyság légi közlekedésének globális versenyképességét

– írta a közleményben a vezető.

Melyek a legnépszerűbb úti célok a Heathrow repülőtérről idén?

Az első három helyet az amerikai New York, az egyesült arab emírségekbeli Dubaj és a katari Doha foglalja el. Nagyot ugrott az indiai Delhibe és Mumbaiba irányuló utazások száma, ezek a hatodik és nyolcadik legnépszerűbb úti célokká váltak. 

A Skift összesítése szerint 2023-ban még kicsit másképp nézett ki a helyzet:

  1. New York, Egyesült Államok
  2. Dubaj, Egyesült Arab Emírségek
  3. Doha, Katar
  4. Dublin, Írország
  5. Los Angeles, Egyesült Államok
  6. Madrid, Spanyolország
  7. Amszterdam, Hollandia
  8. Frankfurt, Németország
  9. Delhi, India
  10. Isztambul, Törökország

Ez a tíz legforgalmasabb nemzetközi repülőtér a világon

Rangsorolták a világ nemzetközi repülőtereit, amelyből kiderült, hogy a top 10 legforgalmasabb fele az Egyesült Államokban található, mint ahogy a lista élén is amerikai áll. Az emberek 2023-ban többet utaztak, mint 2022-ben, azonban a teherszállítás már nem fest ilyen szép képet. Forgalmas nemzetközi repülőtér került ki Amerikából, Európából, Japánból, de még a Közel-Keletről is.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.