Tovább folytatódik Németország demográfiai válsága, miután tavaly csak 693 ezer gyerek született az országban, ami 2013 óta a legkevesebb, és 6,2 százalékkal alacsonyabb szám az egy évvel korábbinál – derül ki a német statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adataiból.

SYMBOL - 24 November 2023, Baden-Württemberg, Stuttgart: A father touches his child's hand during an infant handling course. In the coalition agreement, the governing parties SPD, Greens and FDP announced that they would introduce a two-week paid leave of absence for partners after the birth of a child. Different terms are used to describe the plan, sometimes paternity leave, sometimes paternity leave - as it would mostly benefit fathers. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) születés
A születések száma egy évtizede volt utoljára ilyen alacsony / Fotó: AFP

 

Vészesen alacsony születésszám

Mint arra a Bild rámutat, ráadásul már a 2022-es adat is 7,1 százalékkal alacsonyabb volt a 2021-esnél. A születések száma különösen az egykori NDK területén zuhant nagyot, ahol 9,2 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

A harmadik gyerekek aránya az összes születésen belül 18,7 százalék volt, ami 2009 óta a legmagasabb érték. 

A harmadik gyerekek különösen a külföldi származású anyukák körében voltak gyakoriak (26,4 százalék), míg a német anyák 15,8 százaléka adott harmadik gyereknek életet tavaly. 

Első gyermekek körében fordított a helyzet, a német anyák 48 százaléka szülte meg első gyerekét, míg a külföldiek körében ez csak 42,4 százalék.

További problémát okoz a házasságkötések zuhanása is, a tavalyi 361 ezer esküvő 7,6 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, és 1950 óta a legkevesebb.

Egyre kevesebb gyermek születik Magyarországon

A múlt év márciusához képest 2024 márciusában a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – jelentette a KSH. A legnagyobb csökkenés Budapesten történt a született gyermekek számában.