BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bevásárolja magát az Achema Csoportba a MET Csoport

Litván többségi tulajdont szerezhet a svájci központú MET Csoport. Az Achema Csoport a balti térség vezető nitrogénműtrágya- és vegyipari termékgyártója, egyben ideális partner a MET további terjeszkedési terveihez.

Európa egyik leggyorsabban növekvő integrált energiavállalata, a svájci központú MET Csoport bejelenti, hogy érdeklődik a litván UAB koncernas Achemos Grupé (Achema Csoport) részvényeinek 54,07 százalékos részesedésének megszerzése iránt. Az Achema Csoport a balti térség vezető nitrogénműtrágya- és vegyipari termékgyártója. A tranzakció a két vállalat erősségeinek egyesítésével jelentős értékteremtést eredményez.

Farmer taking pellets of ammonium nitrate from bag, closeup. Mineral fertilizer
Az Achema Csoport a balti térség vezető nitrogénműtrágya- és vegyipari termékgyártója, a többségi tulajdon megszerzésével mindkét fél jól járhat/ Fotó: Getty Images

A svájci központú MET Csoport – 24,5 milliárd eurós konszolidált árbevétellel – történetének második legjobb évét zárta 2023-ban, így rendelkezik a pénzügyi erővel a növekedési stratégiája folytatásához. Az Achema Csoport ideális partner a MET további terjeszkedési terveihez: kiváló cég, tapasztalt vezetőkkel és jól képzett munkaerővel, valamint tökéletesen kiegészíti a MET által lefedett értékláncot.

Lakatos Benjamin, a MET Csoport elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „Ha ez a felvásárlás megvalósul, jelentős értéket fogunk teremteni a munkatársaknak, az ügyfeleknek és az Achema tágabb környezetének. Szeretnénk egy új, sikeres időszakot nyitni az Achema történetében, és a partnerség jegyében minden érintett számára elfogadható megoldásokra törekszünk.”

A tranzakció lezárásához teljes körű átvilágítási folyamatra és a szabályozói jóváhagyásokra is szükség lesz még.

Emellett a MET szeretne a kisebbségi részvényesekkel is megállapodásra jutni. Ennek megfelelően több jogi és eljárási szakaszból álló, hosszabb folyamatra lehet számítani.

A MET Csoport a folyamat jelentős előrehaladtával további tájékoztatást nyújt majd.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.