BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A,Happy,Family,On,Summer,Holidays,Stands,By,The,Swimming
nyaralni
A dél-európai országok egyre kedveltebbek a befektetők körében.

Sereghajtóból élre törhet Dél-Európa

Egyre inkább a mediterrán országoknak áll a zászló, miután Európa erősebb országaiban fokozatosan teret nyernek a populista pártok. A politikai átrendeződés bizonytalanságot szül a befektetők körében, ami Görögország, Spanyolország, Olaszország és Portugália felé irányítja a figyelmüket, főként, hogy Dél-Európa nekiállt a házifeladatának az elmúlt évtizedben.

Egy ideje már beindult a dél-európai országok szekere, a júniusi európai parlamenti választások pedig még nagyobb lökhetnek rajta. 

A,Happy,Family,On,Summer,Holidays,Stands,By,The,Swimming
A dél-európai országok egyre kedveltebbek a befektetők körében.
A dél-európai országok egyre kedveltebbek a befektetők körében / Fotó: Shutterstock

Európa gazdagabb országaiban a populisták és a szélsőjobb erői teret nyernek. Így történt ez a három legnagyobb gazdaságban, Németországban, Franciaországban és Olaszországban. Franciaországban politikai válság kezd kialakulni, már a választások éjszakáján előrehozott választásokról döntött Emmanuel Macron elnök, mivel láthatóan megrendült a franciák bizalma a centrista vezetésben. 

Mivel az európai politikában egyre inkább átrendeződik a politikai paletta, veszélybe került a politika kiszámíthatósága, ami elbizonytalaníthatja a befektetőket és arra kényszerítheti a vállalkozásokat is, hogy gondolják újra a stratégiáikat.

Itt jöhet számításba Dél-Európa, még úgy is, hogy a választásokon Spanyolországban a szélsőjobboldali VOX, Portugáliában pedig a Chega erősödött.

A felfelé ívelő Dél-Európa

A nehéz évek nyomot hagytak az országok gazdaságain, főképp a munkaerőpiacon. A kitörés nehéz, mert a 10-15 évvel ezelőtti pénzügyi, majd gazdasági válság azt a képet festette le ezekről a társadalmakról, hogy lusták, felelőtlenek, hedonisták, és csak az euróövezet gazdag országainak köszönhetik, hogy elkerülték az államcsődöt – világított rá a Bloomberg.Pedig ez már egyre kevésbé van így, az egy főre jutó termelékenység nő. 

A térség kormányai komoly gazdaságstabilizáló lépéseket tettek az elmúlt évtizedben, amiket értékelnek a befektetők. Görögországot például újra befektetésre ajánlják a hitelminősítők, a GDP-arányos adóssága pedig több mint egy évtizede a legalacsonyabb szintre esett. Míg Portugália adósságrátája is csökkenő pályára került, addig Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság gazdaságai egyre több nehézséggel küzdenek.

Görögország kötvényei már nem aggasztják a befektetőket, sőt, azok újra vonzóvá váltak, ami igaz Olaszország, Spanyolország és Portugália eseteire is. Közülük jelenleg leginkább Olaszország problémás ebben a tekintetben, mivel ott még nem tudták stabilizálni az adósságot – mutatott rá Valentina Meliciani, a Luiss Egyetem alkalmazott közgazdaságtan professzora.

Görögország, Spanyolország és Portugália azonban immár Európa felülteljesítői, a bruttó hazai termékeik az euróövezet átlagának bőven kétszeresével bővült az elmúlt évben. Spanyolországban és Görögországban a növekedés idén elérheti a 2 százalékot, míg az euróövezetben 0,8 százalék várható.

Európa gazdasági növekedését délen kell keresni

A régió meglepő sebességgel állt talpra az elmúlt évek válságaiból. Az olasz, spanyol, portugál és görög gazdaságok kiemelkedő teljesítménye pedig éles ellentétben áll Európa beteg embere, Németország eredményeivel.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.