BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Windmills,In,A,Rural,Area,During,Sunset

Az EU zöldhidrogénes céljai teljesen irreálisak

Az Európai Unió zöldhidrogén-üzemanyag előállítására és importjára vonatkozó céljai irreálisak. Az Európai Számvevőszék szerint ellenőrizni kell az EU zöldhidrogénre vonatkozó iparpolitikájának valósághoz való viszonyát.

A valóságtól elrugaszkodottak az Európai Unió zöldhidrogénnel kapcsolatos célkitűzései – állapította meg szerdai jelentésében az Európa Számvevőszék (ECA).

Windmills,In,A,Rural,Area,During,Sunset
A zöld hidrogén lényeges az EU éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez.
A zöldhidrogén lényeges az EU éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez / Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság célkitűzése, hogy az unió 2030-ig 10 millió tonna megújuló hidrogént állítson elő, további 10 millió tonnát pedig importáljon. A bizottság ezzel is szeretné minél hamarabb függetleníteni a blokkot az orosz energiaimporttól. Ennek elérésére Brüsszel az évtized végéig legalább 40 GW hidrogénelektrolizátort telepíttetne egy hidrogén lobbicsoport javaslatára – írja a jelentés.

Az Európai Számvevőszék szerint viszont a cél „politikai akaraton”, nem pedig valóságon alapul. Az EU ugyanis még roppant messze áll a megvalósítástól.

Az Európai Unió zöldhidrogén-üzemanyag előállítására és importjára vonatkozó céljai irreálisak, és a több milliárd eurós finanszírozás ellenére sem valószínű, hogy megvalósulnak.

Az Európai Unió 18,8 milliárd eurót csoportosított zöldhidrogén-projektekre. A 2030-ig kevesebb mint 5 GW termelési kapacitással bővülő projektek már előrehaladott szakaszban vannak, míg az 50 GW kapacitású projektek korai értékelési szakaszban.

Így lesz a vízből üzemanyag

A Bosch Ceské Budejovice-i telephelyén jártunk. A vállalat csehországi innovációs központjában a hidrogén üzemanyagként való felhasználását kutatják és fejlesztik.

A zöldhidrogén lényeges az EU éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez. Ezt a fajta hidrogént megújuló energia felhasználásával állítják elő úgy, hogy az nem jár szén-dioxid-kibocsátással. Az unió ebből nyerne energiát például az acél- és műtrágyagyártáshoz, így segítve az iparágakat karbonsemlegességhez.

Stef Blok, a jelentés készítője szerint 

ellenőrizni kell az EU megújuló hidrogénre vonatkozó iparpolitikájának valósághoz való viszonyát.

A Számvevőszék úgy látja, hogy az Európai Bizottságnak célzottabb megközelítést kellene kidolgoznia a szűkös források elosztására, és aktualizálnia kellene a hidrogénprojekteket ösztönző politikáit – írja a Reuters.

Húsz éve nem történt ilyen esemény Százhalombattán: átadták a Mol új zöld hidrogén üzemét

Közép-Európa legnagyobb zöld hidrogén üzemét adta át a Mol csoport Százhalombattán a Dunai Finomító területén. Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki jelen volt az átadáson, azt mondta, sok ilyen lépésre van szükség ahhoz, ne csak az unió felé vállalt kötelezettségeit teljesítse a kormány, hanem mérsékelje hazánk energiafüggőségét.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.