BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRANCE - WORLD - FAILURE - SOFTWARE - CROWDSTRIKE

CrowdStrike: hibás frissítés okozta az IT-összeomlást

A Windows-rendszerek meghibásodása miatt világszerte leálltak a repülőterek, a bankok és a tőzsdék. A kiesésért okolt CrowdStrike szerint ezt a biztonsági rendszerek frissítése okozta.

A CrowdStrike Holdings, a globális informatikai leállások középpontjában álló kiberbiztonsági vállalat szerdán közölte, hogy egy hibás tartalomfrissítés okozta azt a meghibásodást, amely világszerte több millió számítógép megbénulását okozta.

FRANCE - WORLD - FAILURE - SOFTWARE - CROWDSTRIKE
A CrowdStrike szerint egy biztonsági frissítés okozta a globális IT-összeomlást / Fotó: Hans Lucas via AFP

Az amerikai vállalat kétségbeesetten próbálja összerakni azt az eseménysorozatot, amely a világ eddigi leglátványosabb informatikai meghibásodását okozta: péntektől kezdődően Ausztráliától Japánon át az Egyesült Királyságig számtalan Windows számítógép állt le, amely többek között a légi közlekedés, a nemzetközi bankrendszerek és a tőkepiacok összeomlásához vezetett.

Rendszeresen kiadunk úgynevezett biztonsági tartalomkonfigurációs frissítéseket, amelyek segítségével naprakészen védhetjük a felhasználók adatait. A problémát egy ilyen adatcsomag okozta, amely kódjába véletlenül hiba került 

– közölte a CrowdStrike szerdán, kiemelve, hogy a jövőben sokkal óvatosabban, csak tüzetes ellenőrzés után fogják kiadni a frissítéseiket.

Emellett a vállalat bejelentette, hogy ettől kezdve nagyobb beleszólást fog biztosítani az ügyfelek számára az ilyen rendszerek beállításainál, így mindenki maga döntheti el, hogy mikor és hová telepítik az ehhez hasonló frissítéseket.

A CrowdStrike részvényei a kiesést követően közel 30 százalékot estek, ami több milliárd dollárt faragott le a vállalat piaci értékéből.

Bár a CrowdStrike, valamint a Microsoft, a Windows operációs rendszerek fejlesztője gyorsan kijavította a hibát, világszerte többek között bankok, tőzsdék, légitársaságok és egészségügyi intézmények rendszerei még órákig nem tudtak újraindulni. A becslések alapján az összeomlás 8,5 millió számítógépet érintett, az okozott kár pedig több száz milliárd dollárt is elérheti.

Azt a bizalmat, amit az évek során homokszemekből építettünk fel, pár óra alatt elfecséreltük. Cserben hagytuk az ügyfeleinket, és ezt nem lehet kimagyarázni 

– nyilatkozta a Bloombergnek Shawn Henry, a CrowdStrike biztonsági vezetője szerdán.

IT-leállás: a zavarok újabb hulláma közeleg, a CrowdStrike botránya folytatódik

Ma az Egyesült Királyságban több mint 1600 járatot töröltek, a szakértők szerint még nincs vége a támadásnak. Több elemző szerint a CrowdStrike botránya nem csak egy napig tartott, az adathalászok ki fogják használni a lehetőséget addig, ameddig csak lehet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.