BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Flag,Usa,And,China,On,Computer,Cpu.,Chip,War,Crisis,

Hollandia az amerikai-kínai gazdasági háborúban őrlődik

Hollandia és az ország csipgyártó berendezéseket készítő vállalatai az amerikai–kínai csipháború közepébe csöppentek, de már az ASML által támogatott Eindhoveni Műszaki Egyetem diákjai is célponttá váltak.

Hollandiában készülnek a világ legfejlettebb csipgyártó berendezései, a legnagyobb szereplőnek az ASML számít. Az ország az elmúlt években az amerikai–kínai technológiai és gazdasági háború középpontjába került: Washington nyomására az ASML nem exportálja a gépeket a távol-keleti országba, de a céggel együttműködő Eindhoveni Műszaki Egyetem is a figyelem középpontjába került.

Flag,Usa,And,China,On,Computer,Cpu.,Chip,War,Crisis,
Fotó: Shutterstock

Az ASML nagy összegeket fektetett az egyetemi kutatás-fejlesztésbe és oktatásba, csak májusban 80 millió eurót  ígért az intézménynek a PhD-hallgatók képzésére és berendezésekre. Robert-Jan Smits, az Eindhoveni Műszaki Egyetem elnöke arról beszélt a Bloombergnek, hogy a geopolitikai feszültségek miatt az Egyesült Államok rendszeresen figyelmezteti az intézményt a nála tanuló kínai diákok okozta kockázatokra.

Az egyetem hallgatóinak több mint egynegyede külföldről érkezett, bár a kínai hallgatók pontos száma nem ismert. Smith elmondta, hogy az intézmény együttműködik a kormánnyal és a biztonsági szolgálatokkal, továbbá nem mindenkinek adnak hozzáférést a csúcsminőségű, érzékeny technológiához. Azt ugyanakkor furcsállja, hogy miközben őket rendszeresen figyelmeztetik, 

addig Washingtont az Egyesült Államokban tanuló kínai diákok magas száma nem aggasztja.

A kormány tavaly törvénytervezetet dolgozott ki: ez megtiltaná a kínai diákok részvételét az olyan egyetemi programokban, amelyek érzékeny technológiákat, köztük a félvezetőket és a védelmi ágazatot érintik. A jogszabályról még nem szavaztak, azt pedig nem tudni, hogy az új, szélsőjobboldali kormány hogyan áll a kérdéshez.

Bizonyos megszorítások már korábban életbe léptek: több kínai diáknak az egyetemi csereprogramjuk befejezése után egy évet kellett volna egy csipgyártó berendezések készítő vállalatnál tölteniük, de az elmúlt években a kormány által bevezetett korlátozások miatt nem dolgozhattak a cégeknél.

Miért harcolnak az országok a félvezetőkért?

A kormányok hatalmas összegeket költenek a helyi csipgyártás kiépítésére, a függetlenedésre, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért is olyan fontosak a félvezetők. A csipek kritikus fontosságú alkatrészek, hiszen az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át az autókig és a vadászgépekig mindenhez szükségesek. 

Minél kevesebb nanométeres egy félvezető, annál fejlettebb, mivel nagyobb a teljesítménye és kisebb az energiafogyasztása. Ez azt is jelenti, hogy bonyolultabb és drágább legyártani. Jelenleg a 3 nanométeres félvezetők számítanak a legfejlettebbeknek, ilyet csak három cég, az amerikai Intel, a dél-koreai Samsung és a tajvani TSMC képes gyártani, mivel ezeknek a készítése rendkívüli szakértelmet igényel.

Microchip,On,A,Motherboard,With,Flag,Of,China,And,Usa.
Fotó: Shutterstock

Washington korlátozta a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható csipek kínai exportját, valamint a félvezetők gyártásához szükséges, amerikai technológiát tartalmazó berendezések Kínába szállítását. Kezdetben úgy tűnt, hogy ez visszavette a távol-keleti ország csipiparát.

Tavaly azonban nem várt fordulat következett: a Huawei ugyanis nyár végén és ősz elején piacra dobta legújabb okostelefonjait, amelyekben a HiSilicon tervezte, SMIC által gyártott 7 nanométeres csip dolgozik, így helyben készült félvezetőkkel sikeresen kijátszották az amerikai szankciókat.

Távolról is lekapcsolhatók a csipgyártó gépek, ha Kína megtámadja Tajvant

Az ASML és a TSMC szerint is megvannak az eszközök arra, hogy működésképtelenné tegyék legmodernebb csipgyártó gépeiket, akár távolról is, amennyiben Kína támadást indítana Tajvan ellen. Peking ugyanis saját területének tartja a szigetet, és Hszi Csin-ping kínai elnök nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy ennek katonai úton szerez érvényt.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.