BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Aerial reconnaissance work of 148th Airborne Brigade in Vuhledar sector

A drónok fenekestül felforgatják a hadiipart

A drónok gyökeresen megváltoztatták a hadviselést, továbbá az eszközök növekvő elterjedtsége a védelmi ipart is átalakítja. Újabb szereplők jelentek meg, akik kihívóként lépnek fel a nagy múltú hadiipari vállalatokkal szemben.

A hagyományos fegyverek, haditechnikai eszközök kifejlesztése évekig, néha évtizedekig elhúzódhat, és a folyamat rengeteg pénzt emészt fel, amihez sokszor jelentős kormányzati támogatás is társul. A gyártás beindítása szintén hosszú és költséges: az ellátási láncok kiépítése, valamint  a szükséges üzemek megépítése vagy a már meglévők fejlesztése sem szokott egyszerűen menni.

Aerial reconnaissance work of 148th Airborne Brigade in Vuhledar sector
Eljött a drónok kora / Fotó: AFP

Ezzel szemben a drónok olcsók és gyorsan gyártható eszközöknek számítanak, ami segíti a kisebb hadiipari szereplőket a jól beágyazott, nagyobb vállalatokkal szemben. Az elmúlt években eddig kevésbé jelentős vagy új cégek bukkantak fel, akik kihívóként lépnek fel az olyan nagy múltú óriásokkal szemben, mint a Lockheed Martin, a Raytheon és a BAE Systems, amelyek évtizedek óta uralják az ágazatot.

A feltörekvők között megtalálható az 1970-es években alapított, eddig kisebb szereplőnek számító AeroVironment. A vállalat azután lett ismert, hogy Switchblade öngyilkos drónjai kezdetben súlyos veszteségeket okoztak az orosz hadseregnek. Az AeroVironment azóta több kormányzati szerződést is elnyert. 

Teljesen új cégek is megjelentek. 

A néhány éve alapított Anduril Industries az egyik legnagyobb haszonélvezője a hadseregek új technológiák iránti növekvő keresletének, miután a Pentagon több száz, a cég által kifejlesztett Altius-600M támadódrónt vásárolt meg, amelyeket aztán Ukrajnának küldtek. A háború óta az amerikai légierő szerződést kötött a céggel, hogy különböző drónokat építsen és teszteljen.

A 2019-es alapítású Rebellion Defense az amerikai hadseregnek fejleszt mesterséges intelligenciát. A megnövekedett verseny miatt szorongatott nagy vállalatok érzékelik a veszélyt, és gyakran összeállnak az újonnan érkezőkkel, vagy felvásárolják kisebb riválisaikat. A Gripeneket gyártó svéd hadiipari vállalat, a Saab a Helsing német startuppal kötött szerződést, amelynek értelmében

a Helsing az Eurofighter vadászrepülőgéphez új, mesterséges intelligenciával felturbózott szoftvert fejleszt.

Az Egyesült Királyságban a BAE Systems kétévnyi együttműködés után, februárban felvásárolta a Malloy Aeronautics nevű startupot. Az FT-nek nyilatkozó szakértők szerint korai lenne a hagyományos, nagy vállalatokat temetni, jelenleg az újak és a régiek együttműködése figyelhető meg, ami várhatóan nem változik a jövőben sem.

A hadiipari cégek az orosz–ukrán háború kirobbanása után kezdték meg a termelés felfuttatását: az Egyesült Államok és az európai kormányok megerősítik hadseregüket, és feltöltik készleteiket, miután a Kijevnek szállított lőszerek és fegyverek mindenhol kiürítették a raktárakat. Ennek következtében megéri a hadiiparba beszállni, amit az új szereplők is igyekeznek kihasználni.

Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás – térképen, hol vannak a hadiüzemek

A hadiipari tevékenység nem ismeretlen Magyarországon, és ez még akkor is igaz, ha a kétezres évek elejére lényegében lenullázódott a szegmens. Aztán 2020 nyár végén bekövetkezett a fordulat, azóta pedig a reneszánszát éli a védelmi ipar. A soron következő kérdés, hogyan lehet a Magyarországon legyártott haditechnikát becsatornázni a nemzetközi piacokra.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.