BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
AstraZeneca Building in Shanghai
Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete az AstraZenecának azt az új gyógyszerét vizsgálja, amely a kísérletekben csökkentette a megfertőződés kockázatát a gyengébb immunrendszerű alanyoknál.

Gyorsított eljárásban vinnék a patikák polcaira az új, koronavírus elleni gyógyszert

Az AstraZeneca új, Covid–19 elleni készítménye gyorsított eljárás lefolytatása után kerülhet az EU gyógyszertáraiba. Ez a készítmény azért fontos, mert csökkentheti a megfertőződés kockázatát a gyengébb immunrendszerű embereknél.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága elfogadta az AstraZenecaa sipavibart nevű, Covid–19 megelőzésére szolgáló készítményének  gyorsított kiértékelésre vonatkozó kérelmét, hogy a gyógyszer mihamarabb forgalomba kerülhessen – közölte a brit–svéd gyógyszergyártó hétfőn.

AstraZeneca Building in Shanghai
Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete az AstraZenecának azt az új gyógyszerét vizsgálja, amely a kísérletekben csökkentette a megfertőződés kockázatát a gyengébb immunrendszerű alanyoknál.
Az AstraZeneca új, Covid–19 elleni gyógyszere csökkentheti a megfertőződés kockázatát a gyengébb immunrendszerű embereknél  / Fotó: AFP

A készítmény csökkentette a megfertőződés kockázatát a gyengébb immunrendszerű alanyoknál a kísérletekben.

„Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) gyorsított folyamatban vizsgálja a sipavibartot, mivel azt a közegészségügy és a terápiás innováció szempontjából kiemelten fontosnak ítélte” – idézte az angol–svéd gyógyszergyártót a Reuters. Az AstraZeneca az RQ Bio-tól vásárolta meg a sipavibart 2022 májusában.

A gyógyszergyártó az év elején visszavonta a Covid–19 elleni vakcináját, mivel a világjárvány óta már több, frissített variáns áll rendelkezésre a piacon. Az AstraZenecát az év elején több tucatnyian beperelték, miután kiderült, hogy a vakcinájába többen belehaltak vagy belerokkantak.

A Covid–19 sokadik variánsa, a FLIRT, jelenleg is világszerte tombol. Az egészségesebb emberek a betegséget influenzaszerű tünetekkel vészelhetik át, a gyengébb immunrendszerűeknek azonban súlyos betegséget okozhat.

Hányásos, hasmenéses tünetei voltak? Meg fog lepődni az orvos válaszán

Mindenkit meglepő információról számot be Facebook-oldalán Mangó Gabriella háziorvos. A most terjedő, sokak által calicivírus-fertőzésnek nevezett hányásos, hasmenéses betegséget az újfajta koronavírus okozza, amely némileg eltérő panaszokat idéz elő, mint a korábbi variánsok.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.