BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír a Horvátországban nyaralóknak: már épül az autópálya, amely megkönnyíti a lejutást az Adriára

Két év múlva, 2026-ra kell elkészülnie Horvátországban az Adriai-tenger mellett húzódó, Kvarner-öböl megközelítését szolgáló autópályának.

Gőzerővel zajlanak Horvátországban a Novi Vinodolski melletti körgyűrű építési munkálatai. A szakasz része annak az A7-es autópályának, amely a későbbieken jelentősen megkönnyíti az Adriai-tenger megközelítését, írja a Vecernji List a horvátországi autópályakezelő vállalat, a HAC beszámolója alapján.

Horvátország
Jó hír a Horvátországban nyaralóknak: már épül az autópálya, ami segíti a Kvarner-öböl megközelítését / Fotó: Večernji list

A munka nagy részét a Zagori alagút fúrása tesz ki, ahol már mindkét alagút körülbelül 90 százalékát áttörték, ezzel párhuzamosan pedig augusztus 15-ig a Ricina viadukton minden oszlopalapozásnak el kell készülnie. 

A Novi Vinodolski körgyűrű egyben a leendő A7 Rupa-Rijeka-Zuta Lokva autópálya első ütemének számít, amelyen jelenleg is dolgoznak. 

A Selce csomóponttól a Novi Vinodolski csomópontig tartó szakasz 9,8 kilométeres gyorsforgalmi útból áll, ebből 6,5 kilométer az A7-es útvonalon épül meg, a fennmaradó 3,3 kilométer pedig a Jadranska felé (D8) tartó összekötő utakhoz kapcsolódik. Megjegyzik, hogy körgyűrűnek kellene enyhítenie a torlódásokat Novi Vinodolskiban, a tervek szerint 2026-ra fejezik be az építését.

Boris Huzjan, az autópályakezelő cég igazgatója elmondta, hogy ez egy összetett építkezés, mert a Zagori alagút több mint 800 méter hosszú, míg a Ricina viadukt hossza valamivel több mint egy kilométer. Emlékeztetett arra is, hogy a Novi Vinodolski körgyűrű megépítéséről szóló szerződést 63 millió euró értékben (áfa nélkül) írták alá a szlovén Kolektor CPG és az olasz CM SPA cégekből álló ajánlattevők csoportjával, az A7 az autópálya része az adriai út nyomvonalának, amelyet az E-65 európai útnak terveztek (az E-61 része). Ez az út köti össze Délnyugat-Európa tengerparti területeit, és „minőségi összeköttetést tesz lehetővé a városi, turisztikai és ipari központokkal a régióból”, jegyezte meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.