BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevésbé bíznak a kínaiak az országuk gazdasági modelljében

Egyre több kínai véli úgy, hogy a méltánytalan gazdasági rendszer nem engedi neki a meggazdagodást. A kínaiak úgy látják, hogy a szegénység legfőbb oka most már nem a készségek hiánya, hanem az esélyegyenlőtlenség.

Egyre több kínai véli úgy, hogy a rendszer nem engedi neki a meggazdagodást. A kínaiak a gazdasági rendszer méltánytalanságát hibáztatják – mutatott rá az amerikai agytröszt, a Center for Strategic and International Studies kedden megjelent közvélemény-kutatása.

Daily Life in Qingzhou
t. A kínaiak úgy látják, hogy a szegénység legfőbb oka most már nem a készségek hiánya, hanem az esélyegyenlőtlenség.
A kínaiak szerint a szegénység legfőbb oka az esélyegyenlőtlenség / Fotó: AFP

A kínaiak szerint legnagyobb eséllyel az lehet gazdag, aki jó kapocslatokkal rendelkezik vagy gazdag családba születik. Ez hatalmas változást mutat a 11 évvel ezelőtti felméréshez képest, amikor is a készséget és a tehetséget tartották iránymutatónak a meggazdagodáshoz.

A válaszadók úgy találták, hogy 

a szegénység legfőbb oka most már nem a készségek hiánya, hanem az esélyegyenlőtlenség.

A jelentést írók megállapították, hogy az elmúlt évtizedek kutatásai alapján Kínában egyre kevésbé bíznak az emberek az érdemalapúságban, az olyan gazdaságban, amely méltányos bánást biztosít mindenkinek.

„Az a közvélemény, amelyik bizonytalanabb a jövőjét illetően, kevésbé valószínű, hogy fogyaszt vagy új üzletekbe fektet be” – hívták fel a figyelmet a társadalmi-gazdasági összefüggésre, amely az elmúlt évben már láthatóvá vált.

Drasztikusan csökkent azok aránya, akik egyetértettek azzal az állítással, hogy „hazánkban mindig jutalmazzák  az erőfeszítést”. Míg ezt 2004-ben a válaszadók 62 százaléka állította, addig 2023-ra már csak 28 százalék.

A kedden közzétett felmérést 2023. áprilisa-decembere között végezték, negyedévenként 12 059, 13 022 és 7 544 fős mintával. A kérdéseket az Alipay pénzügyi alkalmazáson keresztül tették fel, és a kutatók szerint „nagyon széles és sokszínű közönséget” értek el.

Hszi Csin-ping elnök 2012 óta igyekszik kezelni az egyenlőtlenségeket, aminek köszönhetően néhány éve hivatalosan is bejelentette, hogy a szegénység megszűnt Kínában. Ennek ellenére a kereseti különbségek alig változtak, és a kínai jövedelmek az 1980-as évek vége óta a leglassabb ütemben nőnek – emelte ki a Bloomberg.

Évtizedek óta nem volt ennyire bizalmatlan a kínai fogyasztó

Kína középosztálybeli polgárainak új generációja élete nagy részében magától értetődőnek vehette a virágzó gazdaságot. De az ingatlanpiaci omlás, a tőzsdei visszaesés és a szélesebb körű gazdasági lassulás elbizonytalanította ezt a réteget. Ördögi kör van kialakulóban, ahol a gazdasági visszaesés erodálja a bizalmat, míg a bizalmatlanság elmélyíti a recessziót

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.