BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Female,Hands,With,Different,Electronic,Cigarettes,On,Color,Background

Meglépték: mostantól csak gyógyszertárban lehet elektromos cigarettát venni itt

Ausztráliában az eldobható e-cigik (vape) július 1-jétől csak gyógyszertárban kaphatók. A törvény értelmében a vásárlókat arra kötelezik, hogy az elektromos cigaretta beszerzése előtt konzultáljanak háziorvosukkal, gyógyszerészükkel. A 18 éven aluli ausztrálok pedig kizárólag orvosi recept birtokában vehetnek mostantól vape-t.

Ausztráliában a dohányzásra vonatkozó új jogszabályok hatályba lépésével az eldobható elektromos cigaretta (vape) július 1-jétől csak gyógyszertárban kapható. 

Elektromos cigaretta, Ausztrália
Elektromos cigaretta: Ausztráliában július 1-jétől csak csak gyógyszertában lehet kapni / Fotó: Shutterstock

 

Elektromos cigaretta: a 18 éven aluli ausztrálok csak orvosi recepttel vásárolhatnak

A törvény értelmében a vásárlókat arra kötelezik, hogy a vape beszerzése előtt konzultáljanak háziorvosukkal, gyógyszerészükkel. 

A 18 éven aluliak pedig kizárólag orvosi recept birtokában vehetnek mostantól e-cigarettát, ám ez utóbbi korlátozás csak október 1-jéig lesz érvényben.

A kormányzó Ausztrál Munkáspárt korábban szigorúbb korlátozások bevezetését tervezte, amelyek mindenki számára vénykötelessé tették volna az e-cigaretták megvásárlását, azonban az ellenzéki Ausztrál Zöldek képviselői ezt ellenezték, mondván, a lépések nemcsak megterhelnék az egészségügyi rendszert az országban, de így korlátozottak lennének a lehetőségeik azoknak is, akik le akarnak szokni a dohányzásról.

Az új jogszabályok emellett a vape-termékek nikotinkoncentrációjának csökkentésére és az elérhető ízesítések korlátozására is kiterjednek.

A Reuters hírügynökség által idézett sydney-i lakos beszámolója szerint az októberi módosítás értelmetlenné teszi az új jogszabályt, ráadásul emeli annak kockázatát, hogy 

  • a korlátozásokkal megnő a feketepiacról, 
  • az internetről vagy 
  • más ellenőrizetlen forrásból származó e-cigaretták értékesítése.

Tavalyi adatok szerint Ausztráliában a 18-24 éves fiatalok 22 százaléka legalább egyszer használt már vape típusú cigarettát.

Ausztráliában eddig is szigorú szabályok voltak érvényben a dohányzás visszaszorítása érdekében. Az országban az év elején betiltották a legtöbb vapeimportot, az importőröknek így a helyi kormányzati gyógyszer-felügyeleti szerv engedélyére van szükségük az értékesítéshez.

Magyarországon eközben a legoptimistább becslések szerint is legalább kétmillióan gyújtanak rá rendszeresen, és 800 ezerre tehető azoknak a száma, akik szeretnének változtatni dohányzási szokásaikon, de a nikotinfüggőségük miatt nem képesek rá. A szakemberek azt tanácsolják, a legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni, vagy ha mégis, döntsünk a leszokás mellett.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.