BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elzárhatják az uniós pénzcsapokat Szlovákia elől, jogállamisági aggályokról van szó

A szlovák ellenzék az uniós jogállamisági eljárással riogat. A Progresszív Szlovákia képviselője szerint a Fico-kormány törvényei miatt az Európai bizottság megvonhatja a forrásokat Pozsonytól.

A szlovák büntetőtörvénykönyv módosítása miatt fejezte ki aggódalmát fejezte ki a Európai Bizottság. A brüsszeli testület szerint a jogszabály átírása nehezíti a korrupciós ügyek feltárását az országban. Az ügy veszélybe sodorhatja Szlovákia uniós forrásait.

Robert Fico
A Fico-kormány törvényei miatt az Európai Bizottság elindíthatja a jogállamisági eljárást / Fotó: Robert Fico / Facebook

Az aggályok ellenére Szlovákia megkapta a neki járó gazdaságélénkítő program negyedik részletét, 923 millió eurót. A nyár végén további 798 millió euró érkezik Pozsonyba.

A szlovák jogállamisági kérdések hasonló módon merültek fel, mint korábban Magyarország esetében. Ez azt jelentheti, hogy Szlovákia eleshet az uniós forrásoktól.

A Progresszív Szlovákia képviselője azt állítja, hogy a Fico-kormány folyamatosan olyan törvényeket hoz, ami az európai uniós jogba ütközik 

– írta meg a Mandiner. Cikkük szerint Beáta Jurík azt állítja, hogy a kormány ténykedése miatt az Európai Bizottság elindítja a jogállamisági eljárást hazájuk ellen, akkor pedig Magyarországhoz hasonlóan Szlovákia is elveszítheti az uniós pénzeket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.