BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 915. napja – Új front éleződik: Ukrajna felszólította Fehéroroszországot, gyűlnek a Wagner zsoldosai

Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks at the Ronald Reagan Presidential Foundation and Institute in Washington, DC, on July 9, 2024. (Photo by SAMUEL CORUM / AFP)
Zelenszkij
Donald Trump
Ukrajna
orosz-ukrán háború
amerikai választás
Összefoglaló:

Fokozódik a helyzet az ukrán–fehérorosz határon – ez derül ki a Reuters hétfői beszámolójából.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks at the Ronald Reagan Presidential Foundation and Institute in Washington, DC, on July 9, 2024. (Photo by SAMUEL CORUM / AFP)
Zelenszkij
Donald Trump
Ukrajna
orosz-ukrán háború
amerikai választás
Új front éleződik: Ukrajna felszólította Fehéroroszországot – gyűlnek a Wagner zsoldosai / Fotó: AFP

Az amerikai hírszolgálat arról számolt be, hogy Ukrajna felszólította Fehéroroszországot, hogy 

vonja vissza erőit a határról.

Az ukrán külügyminisztérium egyúttal óva intette Fehéroroszországot attól, hogy Moszkva nyomása alatt „tragikus hibákat” kövessen el. Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, augusztus közepétől sorozatos katonai mozgósítás zajlik a fehérérosz–ukrán határon, miután Alekszandr Lukasenka belarusz elnök bejelentette, Fehéroroszország hadseregének csaknem egyharmadát ebben a térségben helyezi el. Nem zárható ki, hogy ez a válasz az ukránok kurszki offenzívájára.

Ezzel párhuzamosan Ukrajna több mint 120 ezer katonát állomásoztat ugyanitt. Állítólag az ukrán csapatok jelenlétét is növelték, de ezt hivatalosan nem erősítette meg senki. 

Érdemes tudni, hogy Fehéroroszország hadseregének létszámát körülbelül 60 ezer főre becsülik, a két ország közös határszakasza pedig 1084 kilométer. Oroszország Fehéroroszországot – amely nagyban függ az orosz hitelektől és az olcsó energiától – állomáshelyként használja az Ukrajna elleni harcokhoz. Az orosz–ukrán háború 2022. februári kirobbanását megelőzően Moszkva csapatait fehérorosz területen mozgatta át, majd támadta meg Ukrajnát északról. Sőt, Oroszország 2023-ban taktikai nukleáris fegyverei egy részét is Fehéroroszországba szállította.

Most a Reuters szerint Ukrajna megüzente a fehérorosz fegyveres erőknek, hogy hagyják abba a barátságtalan akciókat és vonják ki csapataikat a határ hatóköréből. Az ukrán aggodalom nem alaptalan: a határon álló csapatok között nem csak a fehérorosz különleges erők vannak ott, hanem egykori Wagner-zsoldosok is. A katonai felszerelések között

  • harckocsik,
  • repülőgépek,
  • tüzérségi képesség,
  • légvédelmi rendszerek
  • és mérnöki felszerelések is megfigyelhetők.

Ukrajna leszögezte, hogy soha nem tett és nem is fog semmilyen barátságtalan lépést tenni a fehérorosz nép ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.