BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
cukor

Jaj az édesszájúaknak: lángok martalékává válik a brazil cukoripar

A világ legnagyobb exportőrét brutális erdőtüzek gyötrik. A cukornádültetvények veszte pedig a globális piacon is hiányhoz súlyos hiányhoz vezethet, ha nem tudják időben megfékezni a lángokat.

Brazília északi részén, a nemzetközi cukortermelés legfontosabb területén több mint egy hete erdőtüzek tombolnak, amelyek nemcsak a helyi földeket és az infrastruktúrát teszik tönkre, hanem a nemzetközi ellátást is veszélyeztetik.

cukor
Több ezer hektárnyi cukornádültetvény vált a lángok martalékává Brazíliában / Fotó: AFP

Szombaton erdőtüzek tomboltak São Paolo állam északi részén, amelyek eddig több ezer hektáros cukornádültetvényt pusztítottak el – a keletkező füst a környező településeken olyan sűrű volt, hogy több helyen kijárási tilalmakat vezettek be. Ennek következtében még a brazil bajnokság labdarúgó-mérkőzését is el kellett halasztani Ribeirão Pretóban, a rossz látási viszonyok miatt pedig több autópályát is lezártak.

A tűzoltók nem tudnak mit csinálni, a lángok megfékezhetetlenek. Egy hét alatt rengeteg termőföld és tanya vált füstté, elvesztettük a termésünket és a haszonállatainkat is 

– mondta a Reutersnek Silvio Dantas, egy helyi gazdacsoport vezetője. Az érintett területek hiányos infrastruktúrája ugyanis szinte lehetetlenné teszi a mentést és a tűzoltást.

Bár a brazil kormány közölte, hogy 36 városban „magas riadókészültség” van érvényben a tüzek miatt, amelyek a száraz évszak csúcspontján terjedtek el, a legnagyobb károkat a mezőgazdaság szenvedi, a földeken ugyanis gyakorlatilag megállíthatatlanul terjednek a lángok. Az országos katasztrófavédelem sok területet csak repülőgépekkel tud megközelíteni; a rengeteg füst azonban a pilóták munkáját is életveszélyessé teszi.

Veszélyben a brazil cukortermelés

Pénteken a Ribeirão Preto melletti Urupesben két tűzoltó meghalt, miközben egy cukorgyárban keletkezett lángokat próbáltak eloltani, ahol 200 hektár cukornádültetvény pusztult el. A Raizen, a világ legnagyobb cukornádfeldolgozója pedig közölte, hogy a cukornádültetvényeken keletkezett tüzek miatt csütörtök óta leállt a működés az egyik Sertaozinho-i üzemében.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb cukorexportőre, a most pusztító erdőtüzek pedig a ültetvények között óriási sebességgel terjedtek el – helyi és nemzetközi elemzők is arra figyelmeztetnek, hogy a lángok megfékezése nélkül ez a kereskedelemre és a globális kínálatra is negatív hatással lesz.

Brazíliában az erdőtüzek szezonja jellemzően augusztusban és szeptemberben tetőzik. Idén szokatlanul korán, május végén kezdődtek azok meg Pantanalban, a világ legnagyobb mocsári élőhelyén, míg az Amazonas esőerdejében a tüzek száma is két évtizedes csúcsra emelkedett júliusban.

Az egekben a cukor ára a világpiacon – Tovább drágulhatnak az édességek és az üdítők

Hiába volt kiváló a várakozások szerint a brazil cukortermés az idén, várni kell rá. India korlátozza exportját, és inkább etanolt gyárt.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.