BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Döcög az elektromos közlekedés térnyerése Szerbiában

Szerbiában még gyermekcipőben jár az elektromos közlekedés. Egyelőre csak elektromos kerékpárokból van nagyon sok az országban.

Alig növekszik azonban az elektromos személygépkocsik és a hibridek száma Szerbiában. Egyik oka lehet ennek az is, hogy az országban jelenleg 

csupán mintegy 150 helyen tölthetők fel az elektromos autók.

Fotó: AFP

Nem vezetnek nyilvántartást, így a pontos adat ismeretlen, de azt tudni, hogy az autópályák mentén 58 töltőállomás található, a többi pedig szétszórtan. A tervezési és építési törvény tavaly júliusban elfogadott módosítása szerint azonban az autópályák mentén négy hagyományos töltőállomásra legkevesebb egy elektromos töltőállomásnak is jutnia kell majd az úthálózatnak azon a részén, amely a közlekedési minisztérium hatáskörébe tartozik. A tárcavezető kezdeményezésére ennek szellemében az idén még mintegy 50 töltőt szerelnek fel az autópályák mellett. Ebből 30-at a Zöldállomások projekt keretében létrehozott pihenőhelyeken, a többit pedig a Szerbia Útjai Közvállalat közreműködésével. Máris folyamatban van 10 elektromos töltő felszerelése a Sid–Belgrád autópálya mellett mindkét irányban, Belgrád és Nis között, valamint a Nistől Presevó felé vezető úton, a Belgrád és Újvidék közötti szakaszon, valamint a Nis és Dimitrovgrad közötti részen. A Zöldállomások projektum megvalósítása novemberben kezdődik, először hat állomást építenek összesen 35 töltőegységgel.

Az országban bejegyzett 2,4 millió személygépkocsi közül mindössze 3000 az elektromos jármű vagy hibrid. Ők sem közlekedhetnek korlátlanul, hiszen kevés a töltőállomás. Sokan az otthon felszerelt vagy a vállalati, esetleg szállodai töltőegységeket használják. Így tudnak szűkebb területeken ingázni. 
Goran Vesic közlekedési miniszter szerint a villanyautók kragujeváci gyártásának küszöbön álló megkezdése, valamint az ilyen gépkocsik vásárlásához beígért állami segítség jelentősen felgyorsíthatja majd a töltőrendszer-hálózat bővülését. Szerinte a következő két-három évben akár újabb 5000 töltőt is üzembe helyezhetnek. Ennek némileg gátat szabhat, hogy a hálózat bővítését közvetlenül befolyásolják a villamosenergia-hálózat és az áramátvitel lehetőségei is.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.