BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bombaüzlet vagy átverés az egyeurós ház Olaszországban?

Elsőre mesésen hangzik a szinte fillérekért megszerezhető külföldi ingatlan. Az egyeurós házak valójában nem csupán egy euróba kerülnek új tulajdonosuknak, azonban még így is sokaknak megérheti Olaszország felé venni az irányt.

Régóta tartja magát a mondás, hogy az ingatlan hosszú távon mindig jó befektetés. Ugyanakkor nem könnyű ingatlanguruvá válnunk, ugyanis legtöbbször jelentős befektetésre, emiatt pedig nem kevés kezdőtőkére is szükség van hozzá. Egy ingatlan vásárlásához is évekig keményen kell dolgozni, több ingatlan megvásárlásához pedig még ennél is több kell. Azonban ez nem mindig van így, néha akadnak üdítő kivételek. Ezek közé tartoznak az úgynevezett egyeurós házak is.

Flowery,Alley,In,Lucignano,,Italy
egy eurós házak
Népszerűek az egyeurós házak Olaszországban / Fotó: Shutterstock

Az Euronews cikke azt vette górcső alá, hogy a mediterrán országokban időnként felbukkanó, jelképes összegekért megvásárolható házak mennyire számítanak ténylegesen jó befektetésnek.

A portálnak nyilatkozott az Egyesült Királyságban született George Laing, aki még nem töltötte be a harmincat, amikor ingatlanvásárlába akart kezdeni. Sok sikerélmény nem érte, ugyanis évtizedes lejáratú jelzáloghitel segítségével tudott volna egy garzont venni magának Londonban. Ekkor akadt rá arra a lehetőségre, hogy 1 euróért vásárolhat magának ingatlant Szicíliában.

Ugrás az ismeretlenbe

Korábban nem ismerte az olasz szigetet, egy iskolai kiránduláson járt csak ott, más kötődése nem volt sem Olaszországhoz, sem a régióhoz, így csak az interneten megszerzett információkra épített, amikor úgy döntött, hogy lecsap a Mussomeli településen lévő ajánlatra. A tízezres kisváros a sziget szívében fekszik, szép, dombos helyen, de távol a tengerparttól.

Olaszországban egyébként nem ritkák az 1 eurós házprogramok, főleg az elnéptelenedő, kevésbé frekventált régiókat szeretnék ezzel helyzetbe hozni.

Maga a kiválasztás nem annyira egyszerű. A helyi ingatlanos egyszerre 8-10 érdeklődőt vezet körbe, és mutatja meg a házakat.

Nem egy euró az egyeurós ház

Az egyeurós ár nagyon csalogató, azonban ha valakinek egy kicsit gyanús, az sem véletlen. Az egy euró ugyanis csupán a vételár. Ezen felül még jönnek közjegyzői díjak, illetékek, adók is, így mindennel együtt közel 5000 eurót kell fizetni a házért. Persze ez a valamivel kevesebb, mint kétmillió forint is kedvező ár egy ingatlanért.

Azonban még mindig jönnek rá költségek. A program ugyanis előírta, hogy három éven belül fel kell újítania az új tulajdonosnak a tetőt, illetve a ház külsejét is ki kell pofozni. Amennyiben ez elmarad, akkor 5000 eurós büntetést kell fizetnie. Ezt nem lehet megúszni, mivel a szerződés feltétele, hogy három éven belül nem adhatja el a házat az újdonsült tulajdonos. Utána viszont bármit csinálhat vele.

Daily Life In Castel Di Sangro, Italy
Számos olasz helyszín próbálja az egyeurós házakkal fellendíteni gazdaságát és turizmusát / Fotó: AFP

George Laing elmondása szerint jó üzletet kötött, ugyanis a házban voltak korábbi vagyontárgyak, amiket megtarthatott, vagy eladhatott. A kötelező felújításokon túl is szükség volt felújításra, közművek bevezetésére. Mivel amit lehetett, maga csinált, így csak alig több mint 300 eurós anyagköltséget jelentett ez neki. Persze a kevésbé ezermester szellemű vevőknek ennél magasabb lehet a költsége.

Tényleg bombaüzlet?

Az utazási és szállásköltségek további közel 1500 eurót jelentettek, így Laing mindennel együtt (amibe beletartozik két új fürdőszoba és egy konyha kialakítása, valamint az alagsor önálló laktérré alakítása is)

összesen csaknem 15000 eurót költött a szicíliai házra.

Bár ez a nagyjából 6 millió forintos összeg jóval több, mint a hangzatos 1 euró, de még így is sokkal kevesebb, mint amiből akár Londonban, akár Magyarországon egy hasonló ingatlant megvehet magának valaki.

„Az emberek azt gondolják, hogy több százezer dollárra van szükség ahhoz, hogy feljussunk az ingatlanlétrán, de itt ez nem igaz. Nem kell ott ragadnod, ahol vagy. Most már nagyobb esélyem van arra, hogy megengedhessek magamnak egy londoni lakást, miután felújítottam ezt az ingatlant. Csak vállalni kell a kockázatot” – nyilatkozta Laing, akinek tervei között szerepel az, hogy 40 éves korára már tíz hasonló házzal rendelkezzen szerte Olaszországban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.