BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
gyémánt Botswana

Botswanában találták meg a világ második legnagyobb gyémántját

A 2492 karátos drágakövet Mokgweetsi Masisi, az ország elnöke mutatta be. Az ásványkincsekben gazdag Botswanában ez elmúlt években több nagy gyémántot is találtak, ám senki sem számított arra, hogy egy ekkora óriást fognak kibányászni.

A Lucara Diamond kanadai bányavállalat és Mokgweetsi Masisi botswanai elnök csütörtök este bejelentették, hogy egy hatalmas, 2492 karátos – 498,4 grammos – óriásgyémántot tártak fel az ország északkeleti részén található Karowe mellett.

gyémánt Botswana
Az óriásgyémántot Mokgweetsi Masisi botswanai elnök mutatta be / Fotó: AFP

A vállalat elemzése szerint ez a második legnagyobb gyémánt, amelyet valaha kibányásztak a Földön, az 1905-ben Dél-Afrikában talált 3606 karátos Cullinan drágakő után.

Ez az elmúlt száz évben megtalált legnagyobb nyers gyémánt, amelynek értékét egyelőre még becsülni sem tudjuk. Ez csak egy tüzetes vizsgálat után fog kiderülni 

– közölte a Lucara elnöke, William Lamb. Kiemelte, hogy bányászaik a drágakövet egy új feltárási technológia segítségével fedezték fel.

A kanadai cég kezdett el röntgentechnológiát használni a feltárások előtt, ez ugyanis biztosítja, hogy csak olyan helyen bányásznak, ahol már előre azonosítani tudják a gyémántokat a kőzetben – ez nemcsak a biztonságosabb kitermelésben és a nagyobb darabok megtalálásában nyújt segítséget, hanem az iparág okozta környezeti károkat is enyhíti.

 

A gyémántipar az elmúlt években súlyos válságba került a fogyasztói szokások átalakulása és a labordrágakövek elterjedése következtében, emiatt a vállalatok jelentős beruházásokat hajtottak végre a kitermelés forradalmasítása és a hosszú távú költségcsökkentés érdekében.

Tobias Kormind, a 77 Diamonds, Európa legnagyobb online gyémántékszer-kereskedőjének ügyvezető igazgatója a Deutsche Wellének elmondta, hogy az új technológiáknak köszönhetően az ilyen méretű kövekből egyre többet fognak találni a jövőben, ami visszaadhatja az iparág lendületét.

Botswana büszkesége a gyémántóriás

A világ második legnagyobb gyémántját csütörtök este Mokgweetsi Masisi elnök és a kormány több tagja mutatta be a fővárosban, Gaborone-ban, ahol a követ az ország bányaipari sikerének a mintapéldájaként jellemezte.

A politikus – aki 2018-as megválasztása óta rengeteget dolgozott azon, hogy ásványkincsekben gazdag hazáját befektetőbaráttá tegye – kiemelte, hogy a gyémánt- és a bányaipar a kulcsa Botswana gazdasági növekedésének, az ebből származó állami bevételekből pedig az oktatás és az egészségügy is fejlődni fog.

Az elmúlt években ez a harmadik óriásgyémánt, amelyet a Karowe-bányában találtak.

Visszanyerheti-e régi fényét a természetes gyémánt?

Az ágazatban abban reménykednek, hogy újra visszatér a kereslet a nyers kövek iránt. A szintetikus gyémántok gyártóit ugyanis munkaerőhiány, zuhanó árak és az ékszeripar általános gyengeségei gyötrik.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.