BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
bolt kiskereskedelem

Hiába gyatra a magyar kiskereskedelmi adat, még mindig jobb az európainál

Az európai visszaesés a piacokat is meglepte. Az uniós kiskereskedelem gyengeségét a kánikula mellett a gazdaság mélyebb problémái is okozhatják.

A magyar boltokkal ellentétben a kiskereskedelem az eurózónában váratlanul ismét visszaesett, háromhavi stabil erősödés után. A helyzet meglepte a piacot, és az euróra is további nyomást helyezett – derült ki az Eurostat keddi jelentéséből.

bolt kiskereskedelem
Három hónap után váratlanul ismét visszaesett a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban / Fotó: GoldComm

Az euróövezet kiskereskedelmi forgalma 2024 júniusában havi szinten – a májusi 0,1 százalékos növekedés után – 0,3 százalékkal csökkent, ami meghaladta a 0,1 százalékos elemzői előrejelzéseket.

Éves szinten a kiskereskedelmi forgalom 0,3 százalékkal csökkent, ami a piacot is meglepte; a konszenzus ugyanis 0,2 százalékos növekedés volt.

 

Az élelmiszerek, italok és dohányáruk értékesítése 0,7 százalékkal csökkent, a nem élelmiszertermékeké pedig 0,1 százalékkal esett vissza. Az üzemanyagok értékesítése viszont 0,5 százalékkal nőtt.

Ez pont az ellentéte a magyar kiskereskedelmi adatnak, amely júniusban 1,7 százalékkal erősödött az előző év azonos időszakához képest – igaz, havi alapon a hazai boltok forgalma 0,1 százalékkal mérséklődött a májusi eredményhez viszonyítva.

A kedvezőtlen euróövezeti adatok mérsékelten erős eladói nyomás alatt tartják az eurót. Kedden dél körül az euró-dollár keresztárfolyama 0,28 százalékos napi csökkenéssel, 1,0920-es szinten állt. 

Nem rángatta meg a forintot a kiskereskedelmi adat

A hétfői gyengülés sem volt mértéktelen, s a keddi korrekció sem kiugró. A magyar deviza viszonylag stabilan állja a piaci hullámverést.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.