BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Oil,Pumpjacks,In,Alberta.,Concept,Of,Oil,And,Gas,Industry

Itt a trendforduló az olajpiacon – drágábban tankolhatunk majd?

A háttérben a libanoni támadás áll.

Eddig az olajpiac az izraeli háborús fejleményektől függetlenítette magát, de nagy kérdés, hogy a jövőben ez így marad-e. Ami biztos, hogy most, – hosszú idő után –, a Hezbollah dél-libanoni célpontjaira mért támadás feljebb srófolta az olaj árát. Olyannyira, hogy a  

Brent rövid időre át is lépte a 80 dolláros szintet, ami WTI pedig 75 dollár fölé kúszott. Hétfő délelőtt a Brent hajszálnyival 80 dollár alatt mozgott, míg az amerikai könnyűolajért 75,75 dollárt kellett fizetni. 

Az is tény, hogy régen volt ekkora összecsapás a Közel-Keleten, így tehát nem csoda, hogy az olajpiac idegesen reagál a „megszokottól” eltérő hírekre. Izrael több mint 100 harci repülőgépet küldött vasárnap a Hezbollah ellen, amire a fegyveres csoport több mint 200 lövedékkel válaszolt. Az Irán által támogatott terrorszervezet közölte, hogy addig folytatja az Izrael elleni akciókat, amíg az bele nem egyezik a tűzszünetbe.

Oil,Pumpjacks,In,Alberta.,Concept,Of,Oil,And,Gas,Industry
Van bőven nyersanyag a piacon / Fotó: Shutterstock

Powell is hatott

A geopolitikai bizonytalanság mellett az olajat az is drágíthatja, hogy pénteken az amerikai jegybank, a FED elnöke, Jerome Powell Jackson Hole-ban tartott beszédében a szeptemberi kamatcsökkentést szinte biztosra vette. Mint mondta:

 eljött az idő a politika kiigazítására.

Miközben élesedett a közel-keleti konfliktus, és a befektetők azonnali olajvásárlással reagáltak a rakétazáporra, az elemzők szerint a fundamentumok nem változtak, 

a piac egyre immunisabb a feszültséggel szemben

– hangsúlyozta Warren Patterson, az ING Groep NV nyersanyag-stratégiájának vezetője. Emlékeztetett arra is, hogy a konfliktus már majdnem egy éve tart, és nincs érdemi hatással az olajárra. 
Másképpen látja Kelvin Wong, a szingapúri OANDA vezető piaci elemzője. A Reutersnek azt mondta, a geopolitikai fejlemények igenis befolyásolják a piacot, a vasárnapi fejlemények miatt elsősorban a WTI ára változhat.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy

a meghatározó gazdaságok növekedési kilátásai nem túl vonzóak, ami csökkenti az olajéhséget,

és a piaci feszültséget. Priyanka Sachdeva, a Phillip Nova vezető piaci elemzője szerint üzenet értéke lehet annak, hogy az OPEC nemrég csökkentette a globális olajkeresletre adott előrejelzését, elsősorban a gyenge kínai keresletre hivatkozva. Az olajkartell azonban még idén a termelés növelését tervezi, ezzel szemben az olajár támasza az amerikai stratégiai tározók feltöltése lehet. 
Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma pénteken közölte, hogy közel 2,5 millió hordó olajat vásárolt stratégiai tározóiba.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.