BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Letépte láncait a lengyel infláció, miközben pörög a gazdaság

Az elemzők által vártnál nagyobb ütemben nőtt a lengyel gazdaság teljesítménye a második negyedévben éves összevetésben és az első negyedévhez képest, miközben az előzetesen közöltnek megfelelően júliusban megugrott az éves infláció – közölte a lengyel statisztikai hivatal szerdán.

Nem végleges adatok szerint a hazai össztermék (GDP) 3,2 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ami gyorsulás az első negyedévi 2 százalékos emelkedéshez képest – közölte szerdán a lengyel statisztikai hivatal (GUS) . 

Daily Life In Krakow infláció
Krakkóban is megszaladt az infláció / Fotó: NurPhoto via AFP

A PAP lengyel hírügynökség által megkérdezett elemzők véleményének átlagában kisebb, 2,8 százalékos éves GDP-növekedés szerepelt a második negyedévre.  A lengyel gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal nőtt az első negyedévvel összevetve, amikor kisebb, 0,8 százalékos bővülést mértek.

A GUS augusztus 29-én ismerteti a második negyedévre vonatkozó végleges adatokat.

 

A lengyel statisztikai hivatal ugyancsak szerdán közölte, hogy a korábban közöltnek megfelelően a júliusi éves infláció a végleges számítások szerint is 4,2 százalékra gyorsult a júniusi 2,6 százalékról. A fogyasztói áremelkedés 1,4 százalék volt júniussal összevetve, amikor 0,1 százalékot mértek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.