BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitört a lítiumrémület Szerbiában, a miniszter cáfol

Csak a Jadar-völgyben nyílik bánya, nem kutatnak máshol lítium után Szerbiában. Korábban úgy tűnt, hogy a tiltakozók megakadályozták, hogy a Rio Tinto lítiumbányát nyisson az országban, ám időközben változott a helyzet és a cég mégis megkapta a szükséges engedélyeket.

Szerbiában, a Jadra-völgyben található Európa talán legnagyobb lítiumlelőhelye, ám hatalmas tiltakozások kísérték, amikor kiderült, hogy a Rio Tinto multinacionális vállalat ott bányát nyitna. A 2022-es elnökválasztási évben egy pillanatra úgy is tűnt, hogy a tüntetők győztek, és mégsem nyílik lítiumbánya az országban, mígnem idén újra napirendre került az ügy és a Rio Tinto megkapta az engedélyeket.

lítium
Dubravka Dedovic Handanovic szerint máshol nem keresnek lítiumot az országban / Fotó: AFP

Ezek után nem csoda, hogy országszerte kitört a pánik, az emberek pedig azon kezdtek el aggódni, hogy több helyszínen is lítium után kutatnak az országban, így több bánya is kilátásban van. A pletykákat a Nova című szerb lap szerint az ország bánya- és energiaügyi minisztere, Dubravka Dedovic Handanovic igyekezett cáfolni, aki leszögezte, hogy 

Szerbiában csak egyetlen igazolt lítiumlelőhely található, a Jadra-völgyben és nem is kutatnak máshol lítium után.

Az ellentmondásos beruházás kapcsán pedig a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a szigorú állami felügyelet mellett, a nemzeti és nemzetközi szabályokat betartva valósítják meg. Hozzátette, hogy Európa-szerte több helyen is próbálkoznak a lítium kinyerésével, Németországban például három projekt van folyamatban, de Finnországban is több helyen kutatnak lítium után, míg Franciaországban egy, a jadarihoz hasonló bánya nyitásán dolgoznak.

Dedovic Handanovic azt is elmondta, hogy a beruházás évi 10-12 milliárd euróval növelné az ország GDP-jét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.