BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Luxusjachtbaleset Olaszországban: akinek köze volt az amerikai világmultival szembeni perhez, mind meghalt vagy eltűnt

Mintha elátkozták volna a Bayesian vitorlást. Pontosabban nem is a hajót, hanem az azon ünneplő társaságot. Pontosabban nem is csak a hajón ünneplő társaságot, hanem azokat, akik Mike Lynch brit milliárdossal együtt érintettek voltak a Hewlett-Packard által indított büntetőperben. A luxusjachtbaleset háttere már-már hátborzongató.

Harmadik napja tart a Szicília partjainál elsüllyedt luxusjacht drámája. A mentőakció folyamatos, de egyelőre nem járt eredménnyel: a nehéz tengeri körülmények között zajló misszió még nem találta meg a balesetben eltűnt hat személyt.

jacht
Luxusjachtbaleset Olaszországban: akinek köze volt az amerikai világmultival szembeni perhez, mind meghalt vagy eltűnt / Fotó: The Sun

A realitás azt mondatja, hogy nincs már esély arra, hogy élve kerüljenek elő, ugyanakkor a csodát természetesen soha nem lehet kizárni. A hat utas, akiket keresnek

  • Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International elnöke
  • és felesége, Anne Elizabeth Judith Bloomer.
  • Mike Lynch brit vállalkozó
  • és lánya, Hanna.
  • Lynch ügyvédje, Chris Morvillo
  • és felesége, Nada.

Őket azonban nemcsak az köti össze, hogy élvezték az 56 méteres Bayesian kínálta páratlan körülményeket, hanem az is, hogy ugyanazt ünnepelték: Mike Lynch milliárdos techguru bírósági felmentését az amerikai informatikai óriás, a Hewlett-Packard (HP) által indított büntetőperben.

Mike Lynch pere a HP ellen: dollármilliárdos csalás a vád

Nem kis ügyről volt szó. Az amerikai ügyészek több mint harminc tanút hívtak be, hogy bizonyítsák a vádakat. Az eljárás is elhúzódott bő egy évtizedig. A brit Lynch és vádlott-társa, Stephen Chamberlain azért került az amerikai igazságszolgáltatás elé, mert hazájuk végül kiadta őket, Lynch egy évet háziőrizetben is töltött. Az eset dióhéjban: Mike Lynch az Autonomy nevű szoftvercég társalapítója, amelyet a brit technológiai szcéna egyik legfényesebb szereplőjeként tartottak számon. Ennek volt a pénzügyekért felelős alelnöke Stephen Chamberlain.

A HP dollármilliárdos csalással vádolta meg őket azt követően, hogy 2011-ben az Autonomyt 11 milliárd dollárért eladták az amerikai multinak. Az ügyleten a cambridge-i végzettségű matematikus Lynch a hírek szerint 800 millió dollárt kaszált. A HP később bejelentette, hogy a cég értékét 8,8 milliárd dollárral túlárazták, és a páros átverte őket.

Mike Lynch és Stephen Chamberlain az idén júniusban fellélegezhetett, ugyanis a San Franciscó-i esküdtszék felmentést adott mindeme vádpont alól. Ha elmarasztaló ítélet születik, két évtizedes börtön várta volna őket. Mike Lynch később erről úgy nyilatkozott, hogy csak azért tudta bebizonyítani az ártatlanságát, mert megvolt a vagyona ahhoz, hogy kifizesse a hatalmas jogi költségeket.

Az üzletembertől az egyik legjobb barátja – még a pert és a kiadatás megelőzően – megkérdezte, hogy miért nem szökik el egy olyan országba, ahonnan nincs bírósági megállapodás Washingtonnal. „Mert ártatlan vagyok” – zárta le a kérdést Lynch.

Úgy tűnik, a szabadságukat nem sokáig élvezhették. Mike Lynchet egyelőre tehát nem találják, Stephen Chamberlain pedig a luxusjacht elsüllyedése előtt másfél nappal meghalt, amikor egy autó halálra gázolta kocogás közben az angliai Cambridgeshire-ben.

Luxusjacht: akinek köze volt az amerikai világmultival szembeni perhez, mind meghalt vagy eltűnt

Csakhogy nem csak Lynch és Chamberlain volt nyakig benne a HP-perben. A Bayesianról eltűnt hat embernek különböző okokból (rokoni vagy partneri) mind meghatározó köze volt az amerikai óriással vívott harcban. Hogy pontosan milyen, azt az amerikai AP hírügynökség szedte össze.

Christopher Morvillo – Lynch amerikai ügyvédje a Clifford Chance cégtől. Morvillót csalási és korrupciós ügyekre szakosodott elit védőügyvédként tartják számon. Korábban New York-i szövetségi ügyész volt, aki a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban is nyomozott. Apja, Robert Morvillo szintén ügyvéd volt, aki magas rangú ügyfeleket képviselt, köztük Martha Stewartot. Nem sokkal Lynch felmentése után egy LinkedIn-bejegyzésben Morvillo köszönetet mondott az ügyön dolgozó ügyvédcsoportnak, valamint feleségének, Nadának és két lányának. „Semmi sem jöhetett volna létre a szereteted és támogatásod nélkül. Nagyon örülök, hogy itthon lehetek” – írta. A bejegyzést ezzel zárta (és ennek a tragédia ismeretében különös fénytörése van): 

És mindannyian boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

Jonathan Bloomer – Ahogy azt lapunk is megírta, a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Morgan Stanley International elnöke is az 56 méteres vitorláson tartózkodott. Jonathan Bloomer a feleségével vett részt az utazáson. Hogy miért, arra az a válasz, hogy Bloomert Lynch még 2010-ben nevezte ki az Autonomy igazgatótanácsába. A HP-ügylet idején az auditbizottság elnökeként dolgozott, a büntetőperben pedig a védelem tanúja volt, és Lynch mellett tett vallomást.

Őket keresik tehát nagy erőkkel Porticello partjainál az olasz búvárok. A fejleményekről a Világgazdaság tudósít majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.