BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Luxusjachtbaleset: most kezd csak igazán rejtélyes lenni a Bayesian elsüllyedése – Mike Lynch körül hemzsegtek a titkosszolgálatok emberei

Előkerült a hírhedt brit milliárdos holtteste, tinédzser lánya továbbra sincs meg. A luxusjachtbaleset közben egyre sötétebb ügy, kiderült, hogy a Bayesian vitorlásról eltűnt Mike Lynch életét és cégeit is szorosan behálózták a világ legnagyobb titkosszolgálatainak kémei.

A világ feszült figyelemmel követi a negyedik napja tartó mentőakciót Szicília partjainál. Az olasz búvárok rendkívül nehéz körülmények között öt holttestet hoztak eddig felszínre a tisztázatlan okokból szerencsétlenül járt Bayesian luxusjacht hajóteréből.

lynch
Luxusjachtbaleset: most kezd csak igazán rejtélyes lenni – Mike Lynch körül hemzsegtek a brit és az amerikai titkosszolgálat emberei / Fotó: Loren Elliott / Bloomberg via Getty Images

Az éjjel felfüggesztették a kutatást, de a csütörtök reggel már újra a tengerben érte a mentőcsapatokat. Már szerdán elterjedt, hogy a holttestek között van Mike Lynch híres-hírhedt brit milliárdos üzletember, valamint 18 éves lánya, Hannah, de ezt később az olasz média cáfolta.

Az ANSA szerint ugyanis a vállalkozót csak csütörtökön hozták partra, a lánya azonban továbbra sem került elő, miközben 

  • Jonathan Bloomernek, a Morgan Stanley International elnökének,
  • a feleségének, Anne Elizabethnek,
  • Chris Morvillo ügyvédnek
  • és feleségének, Nadának

a holttestét is megtalálták. Tehát a hat eltűnt személyből már csak egyet keresnek.

Mike Lynch körül hemzsegtek a brit és az amerikai titkosszolgálat emberei

A luxusjachtbaleset hátteréről egyre sötétebb információk látnak napvilágot. Azt a Világgazdaság is megírta, hogy a vitorláson lévő társaság tagjainak különböző okokból (rokoni vagy partneri) mind meghatározó köze volt az amerikai tech óriás, a Hewlett-Packard (HP) ellen vívott harcban, amely 12 éven át zajlott a bíróságok előtt. 

A HP azért indított büntetőpert, mert szerinte Mike Lynch és társa, Stephen Chamberlain csalást követett el, amikor 11 milliárd dollárért értékesítette neki az Autonomy nevű szoftvercéget. Ennek tényleges értékét az amerikai vállalat közel 9 milliárd dollárral értékelte kevesebbre. Végül az idén júniusban a vádlottak teljes felmentést kaptak. (Ez egyébként annak fényében rendkívül különös, hogy az Autonomy pénzügyi vezetőjét, Sushovan Hussaint 2018-ban csalásért elítélték, majd később öt év börtönbüntetést kapott.)

Stephen Chamberlain múlt szombaton vesztette életét egy autóbalesetben Angliában, Mike Lynch pedig hétfőn tűnt el, miután az 56 méteres luxusjachtja elsüllyedt Porticello kikötőjében. A Politico most újabb nem mindennapi részletekről számolt be: Mike Lynch kapcsolatban állt a brit kémfőnökökkel, üzleti vállalkozásai pedig 

szorosan összefonódtak mind a brit, mind az amerikai hírszerzés világával.

Lynch az Autonomy-eset után társalapítója volt a Darktrace kiberbiztonsági cégnek, Chamberlaint pedig pénzügyi vezetőnek nevezték ki. A lap hangsúlyozta, hogy egyelőre semmi nem utal arra, hogy a két férfi balesete mögött bűncselekmény állna, egyelőre tragikus véletlenek egybeesésnek tulajdonítják ezeket. 

Mike Lynch homályos kapcsolatai kémekkel

Csakhogy egy esetleges összeesküvés teóriája egyre több muníciót kap.

  1. Mike Lynch 2013-ban hozta létre a Darktrace-t egykori brit hírszerzőkkel közösen. Az egyik társalapító Stephen Huxter, aki a világ egyik legnagyobb elhárítószervének, a brit MI5 kibervédelmi csoportjának magas rangú tisztje volt. Ő lett a Darktrace ügyvezető igazgatója.
  2. Huxter a GCHQ (az Egyesült Királyság egy másik titkosszolgálata, amely a brit kormány és a fegyveres erők információvédelméért felel) veteránját, Andrew France-t nevezte ki a vállalat vezérigazgatójának.
  3. Sőt, az MI5 korábbi vezetője, Jonathan Evans egy ideig a Darktrace igazgatótanácsában ült,
  4. míg Jim Penrose, az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség munkatársa a vállalat amerikai műveleteit vezette.
  5. A cégnek az a Dave Palmer volt a technológiai igazgatója, aki korábban az MI5 és a GCHQ állományában szolgált.
  6. John Richardson biztonsági igazgató pedig a brit kormány kibervédelmével foglalkozott.

Fontos fejlemény, hogy 2024 áprilisában a Darktrace egy 5,3 milliárd dolláros felvásárlás keretében a Thoma Bravo amerikai magántőke-befektető cég tulajdonába került át.

De Lynch homályos kapcsolatai a szolgálatokkal már a Darktrace előtti időszakban is feltárhatók. Első cége, a Cambridge Neurodynamics például szerződéseket kötött az Egyesült Királyság hírszerző szerveivel. Az Autonomy nagy értékű pályázatokat nyert el brit és amerikai kormányzati ügynökségektől. Így egyebek mellett az Egyesült Államok Belbiztonsági Hivatala is megbízta azzal, hogy a szeptember 11-i, WTC elleni támadást követően a terrorizmus elleni fellépés során elemezze a hírszerzési információkat.

Talán nem véletlenül. Richard Perle, a Pentagon védelmi tanácsadó testületének elnöke a vállalat egyik igazgatójaként tevékenykedett. Az Autonomy ebben az időszakban az amerikai hadsereggel, a NASA-val, amerikai hírszerző ügynökségekkel is szerződésben állt, valamint ügyfele volt a GCHQ-nak és az MI6-nek is. Egy 2003-as Guardian-cikk úgy jellemezte a vállalatot, mint amely titkos hírszerzést végez és azon kevés brit cég közé tartozik, amelyek profitálhatnak az iraki háborúból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.