BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Luxusjachtbaleset Olaszországban: zajlik a mentés, megszólaltak a búvárok – „Olyan, mint a Concordia”

A kutatómisszió kedd reggel folytatódott a Palermo partjainál fekvő Porticellóban. A hajótörés itt következett be hétfő hajnalban, miután tornádószerű vihar csapott le. A luxusjachtbaleset igen rossz emlékeket idézett fel az olasz búvárokban.

Javában zajlik a Szicíliánál szerencsétlenül járt luxusjacht mentése és az eltűnt személyek felderítése. Az olasz hatóságok videót (ez a cikk végén tekinthető meg – a szerk.) közöltek a mentőakcióról és részletesen beszámoltak a mentés körülményeiről. Az olasz búvárok lehetetlen helyzetben vannak.

búvár
Luxusjachtbaleset Olaszországban: zajlik a mentés, megszólaltak a búvárok – „Olyan, mint a Concordia” / Fotó: Vigili del Fuoco Palermo

A rejtélyes és különös részletekben bővelkedő tragédiáról a Világgazdaság több cikkben is beszámolt. Az 56 méteres Bayesian luxusjachton összese 22 személy tartózkodott, közülük hatan tűntek el. Mostanra pontosan lehet tudni, kik ők:

  • Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International elnöke
  • és felesége, Anne Elizabeth Judith Bloomer.
  • Mike Lynch brit vállalkozó
  • és lánya, Hanna.
  • Lynch ügyvédje, Chris Morvillo
  • és felesége, Nada.

Másik 15 főt sikerült kimenteni a vízből. A személyzet egyik tagja biztosan odaveszett, egyelőre ezt a holttestet találták meg.

Luxusjachtbaleset Olaszországban: zajlik a mentés, megszólaltak a búvárok

Most friss beszámolókat közölt az olasz mentőcsapatok munkájáról az ANSA olasz hírügynökség. Ezekből számos új részlet is kiderült a mentőakcióról. A legfontosabb, hogy az eltűnteket továbbra sem találják, de ez a tengeri viszonyok miatt távolról sem meglepő.

A kutatómisszió kedd reggel folytatódott a Palermo partjainál fekvő Porticellóban. A hajótörés itt következett be hétfő hajnalban, miután tornádószerű vihar csapott le. A mentésben összesen három búvárcsapat vesz részt: kettő a parti őrségtől és egy a tűzoltóktól.

A Bayesian roncsa körülbelül 50 méter mélyen fekszik. Hétfőn a búvárok megtalálták Ricardo Tomas szakács holttestét. Azonban nem tudtak túljutni a parancsnoki hídon az áthaladást akadályozó berendezési tárgyak miatt. A feltételezés az volt, hogy az eltűntek holttestei beszorulhattak a mentőcsónakokba.

A búvárok a Bayesianról az mondták, hogy „a Concordiával” találták szembe magukat.

A Costa Concordia üdülőhajó 2012. január 13-án az esti órákban Francesco Schettino kapitány parancsnoksága alatt hajózott a Tirrén-tengeren nyugodt időben, tiszta látási viszonyok között. A fedélzeten 4229 személy tartózkodott. A hajó a kapitány utasítására erősen megközelítette az olasz Giglio szigetét és zátonyra futott. A hajó, amelynek nagy részét elárasztotta a víz, a jobb oldalára dőlt. Annak ellenére, hogy a part kevesebb mint száz méterre volt, harminckét ember – közöttük a hajón dolgozó magyar Fehér Sándor – az életét vesztette. A tragédia megrázta a világot.

Luca Cari kommunikációs vezető ismertette a kutatás következő fázisait és a nehézségeit. Először is a merülési idő rendkívül szűkös. Ebben a mélységben a búvárok legfeljebb 12 percig maradhatnak, ebből kettőt használnak le- és felemelkedésre. Tehát a keresés végrehajtásának valós ideje merülésenként 10 perc.

A másik probléma, hogy a vitorlás belsejében korlátozottak a helyek, nagyon nehéz előrehaladni és alternatív útvonalakat találni. A búvároknak sikerült átvizsgálniuk a parancsnoki hidat. Itt nem találtak senkit a környéken. Kívülről nem látni semmit a jachton belül. A búvárok egy létrán keresztül bejutottak a hajó tatjára és próbálják megtalálni a legjobb helyet a kutatás ottani megkezdéséhez és a beltérbe való bejutáshoz.

Azonosítottak egy üvegablakot, amelyen keresztül bemehetnének. De az belülről zárva van és három centiméter vastag. Ezért először ki kell venni és csak utána juthatnak beljebb – ismertették az olasz hatóságok. Egyelőre tehát itt tart a Bayesian luxusjacht mentőakciója, amint vannak újabb részletek, ismertetni fogjuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.