BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Luxusjachtbaleset Olaszországban: nyilvánosságra hozták a videót a hajótörés pillanatáról – így süllyedt el a Bayesian

Egyre rejtélyesebb, hogyan veszett oda a hírhedt üzletemberrel és az ismert bankfőnökkel a fedélzetén az 56 méteres vitorlás. A luxusjachtbalesetről készült első videó jelent meg.

A kedd esti órákban nyilvánosságra hozták azt a videót, amely megmutatja a Bayesian luxusjacht balesetének pillanatát. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy egy ilyen felvétel létezik, és nem lehet kizárni, hogy idővel több is napvilágot lát majd. Ezt egy közeli ház biztonsági kamerája rögzítette. 

jacht
Luxusjachtbaleset Olaszországban: nyilvánosságra hozták a videót a hajótörés pillanatáról – így süllyedt el a Bayesian / Fotó: The Guardian

A rendkívüli szerencsétlenségről a Világgazdaság több cikket is közölt. Az eset körül nagy a homály, egyelőre nem világos, hogyan veszett oda ez a rendkívüli hajó miközben más, jóval gyengébb kivitelű jachtok megúszták a szicíliai vihart. Az értetlenséget a most megjelent videó csak tovább fokozza, hiszen világosan kivehető belőle, hogy a Bayesian a porticellói kikötő közvetlen közelében tartózkodott a szerencsétlenség pillanatában.

Ráadásul olyan információk láttak napvilágot, amelyek gazdag táptalaja lehetnek összeesküvés-elméleteknek. Az 56 méteres luxusjachton 22 személy tartózkodott, közülük hatan tűntek el. Mostanra pontosan lehet tudni, kik ők:

  • Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International elnöke
  • és felesége, Anne Elizabeth Judith Bloomer.
  • Mike Lynch brit vállalkozó
  • és lánya, Hanna.
  • Lynch ügyvédje, Chris Morvillo
  • és felesége, Nada.

Másik 15 személyt sikerült kimenteni a vízből. A személyzet egyik tagja biztosan odaveszett, egyelőre ezt a holttestet találták meg. Közben az is ismertté vált, hogy míg Mike Lynch dollármilliárdos hétfőn hajótörést szenvedett Szicília partjánál, egy hozzá ezer szállal kötődő személyt,  néhány ezer kilométerrel odébb halálos autóbaleset ért. Ő nem más, mint Stephen Chamberlain, akit másfél nappal korábban, szombaton gázolt halálra egy jármű az angliai Cambridgeshire-ben, mikor kocogott. Kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

A két férfi nemcsak szoros üzleti kapcsolatban állt egymással, hanem vádlott-társak is voltak egy dollármilliárdos csalási ügyben. Az idén júniusban végül felmentést kaptak, de már tudjuk, hogy a szabadságukat nem sokáig élvezhették.

Luxusjachtbaleset Olaszországban: nyilvánosságra hozták a videót a hajótörés pillanatáról

A frissen megjelent felvétel – amely ezen a linken tekinthető meg – nem tisztázza a tragédia körülményeit. A videó maga jó minőségű, de a szakadó eső és a szél miatt nagyrészt homályosak a képek. Az viszont bebizonyosodott, hogy a süllyedés kevesebb mint 60 másodperc alatt következett be, vagyis extrém gyorsasággal. Hogy ennek mi lehetett az oka, azt egyelőre csak találgatják a szakértők. Mindenesetre gyakori magyarázat, hogy a klímaváltozás hatására a Földközi-tenger kiismerhetetlenné vált.

Olasz lapok azt írják a videóról, hogy a háttérben a Bayesian páratlanul magas főárbóca látható, ami vissza is veri a fényeket. Az árbóc először himbálózni kezd, majd hirtelen eldől és eltűnik. A The Guardian megosztott egy nyilatkozatot egy porticellói férfitől és egy általa készített fényképet is (ez látható fent), ami azt mutatja, hogy a Bayesian vészrakétát lőtt ki.

A kép hajnali 4:35-kor készült. A férfi, Francesco Lo Coco szerint a képen az látszik, hogy a vészrakétát akkor indították el, amikor a hajó már süllyedt. „Kimentem az erkélyre, mert két hajóm van a kikötőben, és aggódtam a közelgő vihar miatt. Láttam, hogy a vitorlás ringatózik. Fogtam a telefonomat, hogy lefotózzam. A vészrakétát akkor indították el” – elevenítette fel a történteket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.