BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Meloni

Meloni megduplázza a gazdag külföldiek adóját

A döntés alapvetően belpolitikai indíttatású. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azt reméli, hogy az intézkedés eloszlatja azokat a helyi aggodalmakat, amelyek szerint a külföldiek okozzák a lakhatási költségek emelkedését.

Olaszország megduplázza az újonnan letelepedők külföldi jövedelmére kivetett átalányadót, ami csapást mér a gazdag külföldi lakosokra, hisz ők a magasabb adók elől menekülnek más európai országokba. Meloni viszont a lakhatási válság miatt lépéskényszerbe került az olasz belpolitikában – adta hírül a Financial Times.

Meloni
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a párizsi olimpia dzsúdóversenyén – odahaza nem tapsoltak a gazdagok / Fotó: AFP

Giorgia Meloni miniszterelnök kabinetje a héten jóváhagyta, hogy az Olaszországban adóügyi szempontból újonnan letelepedett személyek külföldi jövedelmére kivetett éves illeték 200 ezer euróra emelkedjen. A jelenlegi, 100 ezer eurós adókedvezmény, bár népszerű a tehetős magánszemélyek körében, ellentmondásos volt az olaszok számára, különösen az üzleti fővárosban, Milánóban, ahol a szupergazdagok közelmúltbeli betelepedését okolták az ingatlanárak és a megélhetési költségek növekedéséért. 

Érdekes vagy nem érdekes? 

Giancarlo Giorgetti pénzügyminiszter, aki az illetéket a milliárdosok átalányadójának nevezte, egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a megemelt összeg továbbra is olyan szinten marad, amely „érdekes” lehet a tehetős külföldiek számára. Később a Financial Timesnak nyilatkozva tisztázta, hogy a magasabb illeték csak azokra vonatkozik, akik mostantól kezdve adóügyi illetőséget vesznek fel Olaszországban, és nem azokra, akik már korábban is odaköltöztek.
Róma azt is el akarta kerülni, hogy más országokkal versenyezzen a magánszemélyek és vállalatok adókedvezményekkel való elcsábításában.

Ha ez a verseny elkezdődik, az olyan országok, mint Olaszország – amelynek nagyon korlátozott az adózási mozgástere –, elkerülhetetlenül vesztésre vannak ítélve

– mondta a pénzügyminiszter.
Meloni a közösségi médiában megvédte a döntést, mondván, hogy a kormány 'helyesnek tartotta, hogy megduplázza a gazdag külföldiekre kivetett adó összegét, mert szigorítani akarta a rendkívül nagyvonalúnak tűnő intézkedést. 
Olaszországban tavaly a bruttó hazai termék 7,4 százalékát kitevő költségvetési hiányt mutattak ki, ami több mint kétszerese az EU által meghatározott, 3 százalékos határértéknek.

Itália a világ szupergazdagjainak kedvelt célpontjává vált, köszönhetően a 2016-ban indított, nagyvonalú adókedvezményeknek, amelyekkel az ország hosszú távú agyelszívását igyekeztek megfordítani. Az átalányadó-rendszer, amelyet azután indítottak el, hogy a Brexit-szavazás sok brit székhelyű európait hazatérésre késztetett, lehetővé teszi, hogy az Olaszországban újonnan letelepedő külföldi lakosok vagy a legalább kilencéves külföldi tartózkodásból visszatérő olaszok 15 évig átalányadót fizessenek minden külföldi jövedelem vagy vagyon után.

A statisztikák szerint az intézkedés legalább 2730 multimilliomost csábított az országba. 

A mostani döntés határozottan csökkenteni fogja azoknak a számát, akik Olaszországba akarnak menni

– mondta a brit lapnak Tim Stovold, a Moore Kingston Smith könyvelőcég partnere, bár becslése szerint a hétmillió fontnál nagyobb vagyonnal rendelkezők még mindig „érdekesnek” találnák a rendszert.

Meloni és a neheztelő olaszok

Az adókedvezményeket sok olasz nehezményezte, különösen Milánóban, ahol a gazdagok beáramlását okolták az ingatlanárak 43 százalékos emelkedéséért az elmúlt öt évben. Az idén márciusban záródó két évben a bérleti díjak közel 20 százalékkal emelkedtek.   
Sok befektető arra számított, hogy a gazdagok beáramlása Olaszországba folytatódni fog, mivel Nagy-Britannia új munkáspárti kormánya arra készül, hogy eltörli az Egyesült Királyság vitatott „non-dom” rendszerét, amely lehetővé tette a gazdag külföldiek számára, hogy ne kelljen adót fizetniük a külföldi jövedelmük után.

Hol mennyi az annyi?

A Three Hills Capital Partners, egy londoni székhelyű magántőke-befektetési társaság a múlt hónapban közölte is, hogy ősszel egy privát klubot készül indítani Milánóban, amely a legújabb a városban nyíló előkelő helyszínek sorában.
Más európai és közel-keleti célpontok továbbra is népszerűek a gazdag külföldi lakosok körében, köztük 

  • Dubaj, ahol a magánszemélyek nem fizetnek személyi adót, és 
  • Svájc, ahol a „forfait” rendszer működik, amelynek keretében a gazdag magánszemélyek megállapodnak a helyi hatóságokkal az általuk fizetendő adóról. 
  • Görögországban egyes expatriáltakra akár 15 éven át évi 100 ezer eurós átalányadót is kivethetnek. A magánszemélyeknek az elmúlt nyolc évből hét évet Görögországon kívül kellett tölteniük, és legalább 500 ezer eurót kellett görög ingatlanba, kötvényekbe vagy részvényekbe fektetniük. 

Költözés és politikai kockázat 

A vagyonkezelők szerint Olaszország lépése jól szemlélteti az adóügyi kedvezményeken alapuló országváltás kockázatait, rámutatva, hogy ezek gyorsan változhatnak az uralkodó politikai széljárástól függően. Emmanuel Macron hét évvel ezelőtti megválasztását követően a franciák hazatértek, a nemzetközi vállalkozások pedig bővítették tevékenységüket, mivel vonzották őket vállalkozásbarát elvei és adócsökkentései.
A júniusi előrehozott franciaországi választásokat követő adóemelések és az évek óta tartó politikai patthelyzet kilátásaival szembesülve azonban sokan meggondolták magukat, és vészterveket készítenek. Egy francia befektető, aki éppen most költözik Londonból Milánóba, hogy kihasználja az olasz rendszer előnyeit, a brit lapnak úgy vélekedett, hogy bár jelenleg nem dobja sutba terveit, de Meloniék lépése „drágítja a dolgokat”, és az irány aggasztó.

Hozzátette: „Ez azt jelzi, hogy ez nem egy stabil rendszer, ami szerintem borzalmas.” Az átalányadó növekvő mértékére célozva azt mondta: „Elgondolkodtató, hogy 100 ezer euró, majd 200 ezer euró, majd 400 ezer euró?”

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.