BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Construction work at the border crossing to Denmark német gazdaság

Rossz hír a magyar beszállítóknak: nem gyógyul Európa "beteg embere"

Negyedéves szinten ismét lejtőre került a német GDP. Európa legnagyobb gazdasága a várakozások ellenére nem tud tartósan lábra állni, ez pedig a magyar cégek számára is keserűséget okoz.

Bár 2024 elején a piac még optimista volt a német gazdasággal szemben, a gyenge magánfogyasztás és az építőipar visszaesése miatt a német gazdaság a második negyedévben ismét zsugorodott – derült ki a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentéséből.

Construction work at the border crossing to Denmark német gazdaság
A piacot is meglepte a német gazdaság elhasalása / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A júliusi előzetes adatok ár- szezonális és naptári kiigazítása után most már tény: bár a piac 0,1 százalékos növekedésre számított, a végleges adatok szerint a második félévben a gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott, szemben az előző, január–március közötti 0,2 százalékos erősödéssel.

Az előző negyedévben gyenge volt a növekedés, de az elemzők nem számítottak arra, hogy mínuszba esik a gazdasági növekedés. Tavasszal azonban ismét lassulást mértünk, ami remélhetőleg csak átmeneti visszaesés 

– kommentálta a jelentést Ruth Brand, a Destatis elnöke. Éves szinten a német gazdaság stagnált, a statisztikai hivatal nem mért változást.

A magánfogyasztás 0,2 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben, ami megegyezett az előrejelzésekkel: a váratlan kilengést a beruházások visszaesése okozta , amelyek több mint 2 százalékkal zuhantak az április–júniusi időszakban, és az export is visszafogta a növekedést. Ezzel szemben a kormányzati fogyasztás 1 százalékkal nőtt.

Valójában a német gazdaság második negyedéves teljesítménye az első három hónap fordítottjának tűnik.

A negatív trendeket a GfK fogyasztói klímamutatója is tükrözi, amely 2024 szeptemberére mínusz 22,0-ra csökkent az előző időszak felülvizsgált mínusz 18,6 értékéről és a mínusz 18-as piaci becsléstől is elmaradt. Május óta ez volt a legalacsonyabb érték, amit a munkahelyek biztonságával kapcsolatos aggodalmak, a fizetésképtelenség növekedése és a gyenge gazdaság rontott.

A jövedelmi várakozások meredeken romlottak (3,5 az augusztusi 19,7-hez képest), és közel két éve a legalacsonyabb szintet érték el. A gazdasági kilátások is zuhantak, és a vásárlási hajlandóság tovább csökkent. Ugyanakkor a megtakarítási hajlandóság nőtt.

A magyar cégek is nyögik a német gazdaság tántorgását

Európa legnagyobb gazdaságának a váratlan visszaesése, illetve hosszú távon is borús kilátásai hazánkban is súlyos problémákat okozhatnak, tekintettel arra, hogy Németország a legnagyobb kereskedelmi partnerünk.

A magasabb munkanélküliségi ráta, a megnövekedett csődök és a különböző vállalatok létszámleépítési tervei, valamint a fogyasztói hangulat beszakadása a szoros gazdasági kapcsolatok miatt, a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából is kedvezőtlen hír.  

Idén sem pöröghet fel a német GDP – magára van utalva a magyar gazdaság

A német gyengélkedés Magyarország szempontjából is kedvezőtlen hír, ugyanis Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, tehát a gyengélkedő német ipar a magyar gazdaságot is hátráltathatja. A német gazdaság idén 0,3 százalékkal nőhet, szemben a korábban várt 0,4 százalékkal.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.