BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spanyolországban nyaralókból lesznek a lakásvásárlók: egyre több a magyar házigazda

Nem lankad a magyarok érdeklődése a spanyolországi ingatlanok iránt. A befektetőket az Airbnb-szabályozás szigorításáról szóló hírek sem rettentik el, a spanyol turizmus töretlenül szárnyal, a lakások ára és bérleti díja hónapról hónapra emelkedik. Ráadásul az ingatlanok egész évben bérbeadhatók, rövid és hosszú távú kiadással egyaránt átlag feletti hozamot termelnek.

Évről évre egyre több magyarnak van spanyolországi ingatlana, ami a folyamatosan szaporodó szálláskiadási ajánlatokból is látszik: jó eséllyel bele lehet futni egy-egy magyar házigazdába a szállásközvetítő oldalakon, vagy a közösségi médiában is.

spanyolországi ingatlanok
Spanyolországi ingatlanok: ahol a lakópark is medencével épül / Fotó: Gestoría Amigo Húngaro

A Facebookon például több tízezres tagsággal pörögnek azok a spanyol–magyar csoportok, ahol akár közvetlenül, a nagy szállásközvetítő oldalakat, a Boookingot és az Airbnb-t megkerülve lehet a Spanyolországba tervezett nyaralás idejére lakást bérelni, kedvező áron a csoportokban hirdető magyaroktól.

Turistákból lesznek a lakásvásárlók

Kérdés, hogy megéri-e a kockázat, hogy a Facebook-csoportokban sokszor akár turisztikai engedélyszámmal sem rendelkező, kvázi ismeretlenekkel hivatalos szerződés nélkül közvetlenül állapodjon meg bárki. Nem lehetetlen a Facebookon sem jó és legális szállásajánlatokat találni, és egyes csoportokban egyre szigorúbbak a turisztikai hirdetés publikálási feltételei is, de nem árt a fokozott óvatosság.

A magyarok szeretnek Spanyolországban nyaralni, miközben felfedezhetik a rendkívül gazdag történelmű mediterrán országban rejlő üzleti lehetőségeket is.

A spanyolországi lakáspiacra néhány éve kaptak rá igazán a magyarok, egyre több a személyes ismerős, aki lakást vett ott, és elégedett, ettől még többen kapnak kedvet a jól jövedelmező ingatlanok megvásárlásához és hasznosításhoz.

A legfelkapottabb régiók egyike Costa del Sol, amely a turisztikai piacon magasabb minőséget képvisel, azaz a fizetőképesebb turistákat vonzza. A Costa del Sol-t részesítik előnyben olyan hírességek is, mint 

  • Christiano Ronaldo, 
  • Lamine Yamal, 
  • Bruce Willis, 
  • Tom Cruise,
  • Eva Longoria és 
  • Michelle Obama is, 

akik rendszeresen töltik nyaralásukat Marbellán. Málaga és Marbella egyaránt vonzó, mert onnan könnyedén eljutnak Granadába, Sevillába, Córdobába, Gibraltárba, Marokkóba, vagy akár az Atlanti-óceánhoz is az utazók.

bérbeadás
Sok híresség, világsztár sportolók, színészek is rendszeresen megfordulnak a közelben / Fotó: Gestoría Amigo Húngaro

Costa Blanca is kedvelt és keresett, de az ott található ingatlanok értéknövekedése, valamint a rövid- vagy hosszú távú lakáskiadással elérhető bevétel alacsonyabb. Persze a vételárak is, ezért a kisebb pénzű vásárlóknak Costa Blanca, a tehetősebbeknek Costa del Sol való.

Budapesti és balatoni árakon elérhető a kínálat

És ahogy a mondás tartja, pénzt pénzzel lehet keresni, a magasabban árazott, egy budapesti vagy balatoni lakás áráért megvehető Costa del Sol kedvelt részein található ingatlanbefektetések is kiemelkedően jövedelmeztek az elmúlt években – összegzi sokéves tapasztalatait Czakó László, az Amigo Húngaro Magyar Ügyintéző Iroda ügyvezetője a Világgazdaságnak.

A spanyolországi letelepedési és ingatlanvásárlási ügyekre szakosodott cég vezetője szerint érzékelhető némi bizonytalanság mostanában a vevőkben a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatos egyre szigorúbb szabályozások miatt. A helyzet azonban közelről sokkal árnyaltabb, mint ami a médiában tükröződik.

Az új törvények a szabályozást a helyi városvezetések kezébe adták, így ha a befektetőt egy helyi, az önkormányzati szabályozásokat jól ismerő szakértő segíti, akkor kockázat nélkül lehet még mindig turisztikai kiadási céllal jól jövedelmező ingatlanokat vásárolni. Mindezt akár a legnépszerűbb spanyol városokban, Barcelonában, Madridban vagy Malagában is, ahol a legerősebbek a szabályozások. 

Dél-Spanyolországban is megunták a turistaáradatot – Valenciában is korlátozzák az Airbnb-t

A tartomány az engedély nélküli apartmanok bírságainak növelését tervezi, megunták a turisták tömegét. Valencia a helyhatóságokra bízza az Airbnb-szerű lakások számának korlátozását.

Így az érdeklődés továbbra is töretlen, csupán joggal óvatosabbak a befektetők, mert nagyobb körültekintést igényel a spanyol ingatlanvásárlás, mint korábban – mondja a Malagában élő ingatlanos szakember. 

Miután a befektetők nagy része rövid távra adja ki az ingatlanokat, 

nagyon kevés a hosszú távon kiadott lakás, ami így megdrágult, viszont éppen emiatt jó befektetési lehetőséget jelent a hosszú távú vagy a szezonális lakáskiadás is, amire egyre több tulajdonos nyergel át.

Olyannyira, hogy egy év alatt 40 százalékot emelkedett a bérlakáspiacon az úgynevezett szezonálisan kiadott, azaz a 32 napnál hosszabb, de maximum 11 hónapra kiadott ingatlanok aránya. Ebben a köztes kategóriában a bérbeadók nem akarnak öt évre egy-egy bérlőnek elköteleződni. A hosszú távú bérbeadás ugyanis Spanyolországban azt jelenti, hogy a bérlőnek joga van öt éven át szerződést hosszabbítani.

Külföldieknek sokan csak akkor adnak bérbe hosszú távra lakást, ha határozatlan idejű munkaszerződést és három havi fizetési papírt fel tudnak mutatni. Ennek híján 12 havi bérleti díjat, 2 havi kauciót és az ingatlanosnak járó egy havi bérleti díjnak megfelelő összeget, vagyis 

összesen akár 15 havi bérleti díjat kell előre kifizetni 

– összegzi Czakó László.

Jól jövedelmez a hosszú távú bérbeadás is

A kevésbé kockázatos vendégek és a magasabb árbevétel lehetősége miatt azonban a rövid távú lakáskiadás továbbra is a legnagyobb és legnépszerűbb üzlet. A spanyol ingatlanok iránti keresletet az táplálja, hogy ott egyelőre senki sem tart az ingatlanlufi kipukkadásától, a elmúlt egy-két évben Costa del Solon már átlagosan éves minimum 15 százalékos árnövekedés jellemző, de vannak olyan területek és ingatlantípusok, ahol ez a szám elérheti az 50-60 százalékot is. 

Egyes új építésű lakóparkokban pedig már az építkezés alatt elérhető értéknövekedéssel olyan hozamot lehet elérni, mintha közben folyamatosan bérbe lett volna adva a lakás.

Egyes Málagához közeli népszerű újépítésű lakóövezetekben tavasszal még 450 ezer eurós, most már 600 ezer eurós belépő árakon kínálják az újépítésű lakásokat, amelyekre ennyiért is bőven van vevő. A kétszobás spanyolországi lakásokhoz az új negyedekben két parkoló, egy tároló, és általában egy tágas terasz is jár.

A lakások vételára mellett a bérleti díjak is egyre magasabbak, ez a helyi társadalmi feszültségek egyik fő oka a turistaközpontokban, ahol a bérbeadók átnyergeltek a rövid távú lakáskiadásra.

A hosszú távú bérbeadás viszont méltán lett vonzó a befektetőknek, hiszen Costa del Solon nagyon magasak a bérleti díjak a népszerű zónákban,

  • egy stúdiólakást havi 700–1500 euróért
  • egyszobás 900–1800 euró között, 
  • a kétszobás lakásokat pedig 1200–5000 euróért is ki lehet adni havonta.

A bérleti díjak ahogy látható széles skálán mozognak és az összegek erősen függenek az ingatlan állapotától és elhelyezkedésétől.

Bár ezek az összegek elrugaszkodottnak tűnnek, olyannyira nem azok, hogy – mint az Amigo Húngaro Magyar Ügyintéző Iroda vezetője elmondta, nemrég egy 1300 eurós havi bérleti díjért meghirdetett olcsónak mondható, de átlagos állapotú, nem felújított, kétszobás lakásra Calahondán, Mijas-ban egyetlen nap alatt több mint 100 érdeklődő jelentkezett bérbevételi szándékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.