BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
terror

Terrortámadás történt Németországban: többen meghaltak és sok az életveszélyes sérült

Az arab kinézetű tettes szökésben van. A Miskolc-méretű német városban fennállásuk 650. évfordulóját ünnepelték. A terrortámadást a „Sokszínűség fesztiválján” hajtották végre.

Péntek este terrortámadást hajtottak végre Németországban – közölte számos német és nemzetközi sajtóorgánum.

terror
Terrortámadás történt Németországban: többen meghaltak és sok az életveszélyes sérült / Fotó: dpa

A Bild arról számolt be, hogy helyi idő szerint 21:45-kor Solingen városában (Nyugat-Németország) egy arab kinézetű férfi késsel berohant egy fesztivál látogatói közé, és válogatás nélkül leszúrt embereket. Jelen állás szerint legalább hárman meghaltak, egy nő és két férfi, akik solingeniek és düsseldorfiak voltak. Hárman (ez időközben ötre emelkedett) életveszélyesen megsérültek. Négy további sérültről is beszámoltak a híradásokban.

Az elkövető szökésben van.

Solingen város Észak-Rajna–Vesztfália tartományban található. A város neve világhírű késeiről, pengéiről, ollóiról, illetve orvosi műszereiről. Mintegy 160 ezren lakják, tehát Szeged-, Miskolc-méretű település. Regnáló polgármestere a szocialista Tim Kurzbach.

Solingen ezen a hétvégén ünnepli fennállásának 650. születésnapját. Ennek apropóján szerveztek kiterjedt közterületi programsorozatot, amelynek a Sokszínűség fesztiválja neved adták. Eredetileg vasárnapig tartott volna, de a történtek miatt már most lefújták. Három nap alatt nagyjából 80 ezer látogatóra számítottak. 

A terrortámadás nyomán a német hatóságok nagy erőkkel vonultak fel a helyszínen. Jelen van a német terrorelhárítás, amely legalább 40 járművel szállt ki, rendőrségi helikoptert is bevetettek, a belvárost körülzárták. A Bild szerint a támadó célzottan torkon szúrta áldozatait, ezért is minősítették a rendvédelmi szervek terrorcselekménynek a támadást, nem pedig ámokfutásnak.

Philipp Müller, az egyik társszervező azt közölte, hogy a mentőszolgálat összesen kilenc ember életéért küzd. Ez tehát magasabb, mint az áldozatok kapcsán megjelent első számok. Sajtóközlések szerint mentőegységek tucatjai dolgoznak a sérültek mellett. A fesztivál látogatóit sokkolták az események, de az emberek ezrei nyugodtan hagyták el helyszínt, nem tört ki pánik.

A kétségtelenül aljas terrortámadást Solingen belvárosában, a Fronhoh téren hajtották végre. Itt éppen élő zene ment a színpadon, a támadó közvetlenül ennek előterében késelt. Sascha Kresta, a wuppertali rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a támadó véletlenszerűen szúrt meg embereket, ezért terrortámadást feltételeznek. 

A három halálos áldozatot megerősítette és további öt súlyos sérültről számolt be. „Nagyon sokan keresik az elkövetőt, nagyon szeretnénk letartóztatni. Ugyanakkor a nyomozás, a törvényszéki szakértői munka és a tanúkihallgatások is zajlanak” – fogalmazott.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.