BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Vilnius,/,Lithuania,-,05,01,2020:,Moody's,Logo,On

A hitelminősítő figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy bukhat

A Moody’s a három fő hitelminősítő közül egyedüliként tartja az Egyesült Államokat a legjobb kategóriában, de a hitelminősítő leszögezte: ha a költségvetési politika nem reagál a növekvő deficitre, akkor az Egyesült Államok bukhatja a tripla A besorolást.

A következő amerikai kormánynak növekvő költségvetési hiánnyal kell megküzdenie – figyelmeztetett a Moody’s kedden közzétett jelentésében. A tanulmány szerint Washington adó- és kiadási politikája határozza meg a jövőbeli költségvetési hiányok nagyságát, ami jelentős hatással lehet az amerikai államadós-osztályzatra.

Vilnius,/,Lithuania,-,05,01,2020:,Moody's,Logo,On
Fotó: Shutterstock

A Moody’s arra számít, hogy az amerikai kormány végül megoldja az adósságlimittel kapcsolatos vitákat, ezért továbbra is időben és maradéktalanul teljesíti kötelezettségeit. A New York-i székhelyű hitelminősítő kevés bizonyítékot lát arra, hogy politikai megfontolások befolyásolnák a központi bank döntéshozatalát, bár az elnökválasztási kampányban a Fed függetlensége és kamatpolitikája is vitára adott okot.

A jelentésben leszögezik: a Fehér Ház az amerikai kereskedelempolitikában fenntartja a protekcionista álláspontot és a belföldi ipart igyekszik bővíteni. A cég szerint a bevándorlással kapcsolatos társadalmi kihívások továbbra is fennmaradnak, a szigorúbb szabályozás növelheti a munkaerőköltségeket a külföldi munkaerőre támaszkodó ágazatokban, például a mezőgazdaságban és az építőiparban.

Az Egyesült Államok besorolása tét

Tavaly novemberben a Moody’s stabilról negatívra csökkentette az amerikai államadós-osztályzat kilátását, miközben megerősítette az ország Aaa besorolását, ami a legmagasabb befektetési fokozatnak számít. 

A Moody’s a három fő hitelminősítő közül egyedüliként tartja az Egyesült Államokat a kiváló kategóriában, miután a Fitch Ratings 2023 augusztusban leminősítette a világ legnagyobb gazdaságát. Az S&P Global Ratings 2011-ben, az adósságplafon-válság közepette fosztotta meg az Egyesült Államokat a legjobb besorolásától.

A Moody’s elemzői a Bloomberg kérdésére elárulták: a New York-i székhelyű hitelminősítő megvárja, hogy az új kongresszus és a Fehér Ház hogyan dolgozik jövőre az amerikai költségvetési helyzet megerősítésén, mielőtt döntést hozna az államadós-besorolás kilátásairól. Hozzátették: ha a költségvetési politika nem reagál a növekvő deficitre, akkor az Egyesült Államok bukhatja a tripla A besorolást.

Jó híreket közölt a Fitch: erőteljesebb lesz a globális gazdasági növekedés

A korábban vártnál erőteljesebb világgazdasági növekedést valószínűsít az idei évre a Fitch Ratings legfrissebb globális előrejelzése, elsősorban az amerikai gazdaság növekedési kilátásának javulása miatt. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott új negyedéves világgazdasági prognózisa szerint 2024 egészében a globális hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékos növekedésére lehet számítani.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.