BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az S&P szerint Horvátország A kategóriás

Az S&P nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi BBB pluszról egy fokozattal A mínuszra javította a hosszú futamú horvát szuverén besorolást.

Az elsőrendű A kategóriába sorolta át Horvátország hosszú lejáratú államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát az S&P Global Ratings, mindenekelőtt azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a horvát gazdaság teljesítménye a következő években jelentősen meghaladja az euróövezeti társállamokét.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi BBB pluszról egy fokozattal A mínuszra javította a hosszú futamú horvát szuverén besorolást.

Horvátország
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A cég az új osztályzatra is további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben.

A lépéshez fűzött indoklásában az S&P kiemelte, hogy előrejelzése szerint a horvát hazai össztermék (GDP) az idén 3,4 százalékkal növekszik, vagyis jelentősen túlteljesíti az euróövezet egészének várható idei átlagos növekedését, amely a hitelminősítő szerint nem haladja meg a 0,7 százalékot.

Az S&P Global Ratings prognózisa szerint a horvát gazdaság a 2024–2027-es időszakban évente átlagosan 3 százalékkal bővül, mindenekelőtt a jelentős beruházási aktivitás, az erőteljes fogyasztás és a turizmus várhatóan továbbra is robusztus hozzájárulása révén.

Az új osztályzat tükrözi emellett Horvátország erős költségvetési és külső fizetési pozícióit, valamint az euróövezeti tagságból eredő monetáris előnyöket – áll az S&P elemzésében.

A hitelminősítő számításai szerint a horvát gazdaság erőteljes növekedése nyomán az egy főre jutó horvát GDP-érték a 2021-ben mért 70 százalékról tavaly az európai uniós átlag 76 százalékára emelkedett.

Az S&P közölte: előrejelzése azt valószínűsíti, hogy Horvátország fejenkénti hazai összterméke a 2023–2026-os időszakban 25 százalékkal bővül, elősegítve a további jövedelmi felzárkózást a fejlettebb euróövezeti gazdaságokhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.