BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokkal többe kerül a brit királyi család, mint bevallják

A monarchiaellenesek szerint a brit adófizetők évi félmilliárd fontot pocsékolnak III. Károlyra és családjára.

Sokkal többe kerül a brit királyi család az adófizetőknek, mint amennyit bevallanak, állítják a monarchiaellenesek. Számításaik szerint a monarchia fenntartási költsége eléri az évi 510 millió fontot – ami hatszor több annál a 86 millió fontnál, amelyet a költségvetésből fizetnek a királyi családnak a hivatalos feladataik ellátására; ez az úgynevezett sovereigh grant. (Egy font 473,7 forint.)

A királyi család évi 510 millió fontjába kerül az adófizetőknek a monarchiaellenesek szerint / Fotó: HENRY NICHOLLS / AFP

A Republic csoport szerint ugyanis a hivatalos összegbe 

nem számítanak bele egy sor költséget, például a biztonsági intézkedéseket,

 pedig csak ez utóbbiak értékét 150 millió fontra becsülik.

Az 510 millió fontból 96 milliót tesz ki a csoport szerint az „elveszett bevétel” – az az összeg, amelyet beszedhetne a költségvetés, ha kereskedelmi célokra használná a királyi család rezidenciáit. További évi 99 millió fontos veszít a számításaik szerint a kincstár azzal is, hogy a király és Vilmos herceg birtoka nem fizet adót, hanem a költségvetésből támogatják a fenntartásukat.

Félmilliárd fontot pocsékolnak a királyi családra

Beleszámolták a kiadások közé azokat az összegeket is, amelyeket a becsléseik szerint a helyi önkormányzatok fizetnek, hogy biztosítsák a királyi család tagjainak látogatásait bizonyos események alkalmával. Olyan apróságokról már nem is beszélve, hogy folyamatosan drágul a brit királyi gárda tagjainak híres medvebőr kucsmája is, a brit védelmi minisztérium friss adatai szerint egyetlen darab ára tavaly már 2040 fontra (956 ezer forintra) ugrott – ez egyetlen év alatt 30 százalékos áremelkedés.

A királyi család finanszírozása átláthatatlan és titokzatos / Fotó: Andrew Matthews / POOL / AFP

Hogyan beszélhetünk a téli tüzelőanyag-támogatás csökkentéséről, miközben félmilliárd fontot pazarolunk a királyi családra?

– idézte a BBC Graham Smitht, a Republic vezérigazgatóját.

A szervezet szerint a királyi család jelenlegi finanszírozása átláthatatlan és titokzatos, „a közpénzekkel való botrányos visszaélés”. Szerintük a királynak, mint az állam fejének évi 5-10 millió font működési költséget és 189 000 fontos fizetést kellene biztosítani, és utóbbit annak megfelelően kellene emelni, hogy a mindenkori miniszterelnökéhez igazodjon.

A Buckingham-palota nem kívánta kommentálni a jelentést.

Évek óta nem emelkedett a támogatás

Az uralkodói támogatásról szóló, júliusban közzétett legutóbbi beszámoló azonban azt mutatja, hogy a királyi ház állami támogatása 2024–25-ben is 86,3 millió font marad, 2025–26-ban pedig 132 millió fontra emelkedik.

A legtöbb britnek pozitív a véleménye III. Károly királyról / Fotó: ANDY BUCHANAN / AFP

A III. Károly király pénzügyeit intéző Sir Michael Stevens azzal védekezik, hogy az uralkodói család „eltökélt abban, hogy a pénznek megfelelő ellenszolgáltatást biztosítson”. Emlékeztetett arra is, hogy a tartósan magas infláció és a költségek növekedése ellenére immár harmadik éve nem változik a költségvetésből a királyi családnak nyújtott támogatás.

Nemcsak viszi, hozza is a pénzt a királyi család

A BBC szerint figyelembe kel venni azt is, hogy a királyi család nemcsak viszi, hanem hozza is a pénzt, mert turistákat csábítanak az országba és segítik a külkereskedelmet is a nemzetközösség tengerentúli tagjaival.

A közvélemény többsége is úgy érzi, hogy a királyi család „megéri a pénzt”, a YouGov múlt hónapban készített felmérésének eredménye szerint legalábbis ez a megkérdezettek 55 százalékának a véleménye. 

Csupán 30 százalék válaszolta azt, hogy az uralkodóház túl sokba kerül.

Változatlanul népszerű is a királyi család, a britek 59 százaléka tekint pozitívan a monarchiára, csak 32 százaléka negatívan. III. Károly népszerűsége kimondottan magas, 63 százaléknak jó róla a véleménye, 29 százaléknak rossz.

A számok azonban nem mutatják meg pontosan, mennyire megosztott a társadalom ebben a kérdésben, különösen kor szerint: az idősek körében a legmagasabb és a fiatalok között a legalacsonyabb a monarchia támogatottsága.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.