BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Ki tudja, hol áll meg a csokoládé ára

Brutálisan megemelhetik a termelői árat a második legnagyobb kakaótermelő Ghánában.

Az októberrel kezdődő termelési szezonra majdnem 45 százalékkal tervezik megemelni Ghánában a kakaótermelőknek fizetett, államilag garantált termelői árat, hogy növeljék a farmerek jövedelmét, és megakadályozzák a kakaóbab csempészetét az országból.

Ismét emelik a kakaóbab termelői árát Ghánában / Fotó: AFP

A hírről két, az árak felülvizsgálatáról tudomást szerző forrásból értesült a Reuters. A hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a világ második számú kakaótermelője áprilisban több mint 58 százalékkal, tonnánként 33 120 cedire (751 492 forintra) emelte a termelői árat a szeptemberrel záruló termesztési szezon fennmaradó részére.

Tavasszal követték az áremeléssel a világ legnagyobb kakaótermelőjét, Elefántcsontpartot,

ahol 1500 afrikai valutaközösségi frankot (900 forintot) fizettek a termés kilójáért – 50 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Egyeztetik az árakat

A mostani emeléssel a kakaó felvásárlási ára elérheti Ghánában a tonnánkénti 48 ezer cedit (több mint egymillió forintot), ha a kormány jóváhagyja a kakaótermelői árfelülvizsgálati bizottság javaslatát.

People fill bags with cacao beans at a cocoa exporter's in Abidjan, on July 3, 2019. In June key producers Ivory Coast and Ghana threatened to stop selling their production to buyers unwilling to meet a minimum price of $2,600 per tonne.
The two African nations -- which together account for 60 percent of the world's cocoa production -- want to end a situation where cocoa producers make only $6 billion in a global chocolate market worth around $100 billion. (Photo by Sia KAMBOU / AFP)
Sokkal kevesebb a kelleténél a kakaóbab a világpiacon / Fotó: AFP

Az egyik forrás szerint ez nagyon valószínű. A termelői ár azonban ennél tovább nem emelkedhet anélkül, hogy a Cocobod, a ghánai kakaóértékesítési tanács ne legyen deficites. Ráadásul a ghánai termelői árnak igazodnia kell az elefántcsontpartihoz is, amelyet a mostani szezonra még nem jelentettek be.

A két legnagyobb termelő ugyanis már korábban bejelentette, hogy koordinálni fogja az árképzést és a kakaóellátást, hogy támogassa a szektort, és növelje a farmerek jövedelmét. A két ország adja a világ kakaótermelésének több mint 60 százalékát.

Sokkal kevesebb a kakaó a szükségesnél

A globális piacon harmadik éve van hiány kakaóból, és 

a deficit tovább nő: a Nemzetközi Kakaószervezet csütörtöki előrejelzése 439 ezer tonnáról 462 ezer tonnára emelte, ami 45 éves mélypont.

A Cocobod korábban azt tervezte, hogy az új termelési szezont a szokásosnál korábban, szeptember 1-jén indítja el, 650 ezer tonnás csökkentett termelési céllal, de ez a Reuters két forrása szerint csúszni fog.

Limerick,,Ireland,-,Nov,8th,,2017:,Famous,Christmas,Tradition,In
Kisebbek lehetnek a csokoládétáblák a kakaó drágulása miatt / Fotó: Shutterstock

A szezon korábbi megnyitásának az lett volna a célja, hogy segítsen csökkenteni a kakaóbab-csempészetet, amelyet ösztönöztek az alacsony árak és a gazdák késedelmes kifizetése.

A ghánai kakaótermelők és az engedéllyel rendelkező felvásárlók egy része mindkét felet azzal vádolta, hogy felhalmozzák a kakaóbabot, hogy hasznot húzzanak az új szezonban a javasolt áremelkedésből.

Kisebbek lesznek a csokoládétáblák

A kakaó ára részben az El Nino hatásai miatt 300 százalékkal emelkedett az idén, áprilisban elérte a csúcsot, tonnánként 10 924 dollárt, de jelenleg is tízezer dollár fölött van. (Egy dollár 354,7 forint.)

Édesipari források emiatt figyelmeztettek, hogy folytatódhat a zsugorinfláció, 

még kisebbek lesznek a csokoládétáblák, vagy olcsóbb összetevőket tartalmazhatnak, mert a gyártók próbálják ellensúlyozni a drágulást.

A BBC tudósítása szerint a brit gyártók közül a Gnaw tervezi a táblák zsugorítását, míg a Maldon Chocolate nem nyúl ehhez az eszközhöz, inkább folyamatosan átáll a kávé és a jégkrém forgalmazására.

A Newsweek tudósítása szerint az Egyesült Államokban tavaly 10 százalékkal – az infláció háromszorosával – drágult a csokoládé kiskereskedelmi ára.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.