BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
elektromos autó norvégia

A benzinest is lehagyta az elektromos autó Norvégiában

A dízelüzemű járművek még mindig az első helyen állnak. Az elektromos autók előretörése Norvégiában azonban hatalmas előrelépés a klímasemlegesség felé vezető úton.

Az olajban gazdag Norvégiában most először az elektromos autók meghaladják a benzinüzemű modellek számát, ami világújdonság.

elektromos autó norvégia
 Az elektromos autók előretörése Norvégiában hatalmas előrelépés a klímasemlegesség felé vezető úton / Fotó: AFP

A Norvégiában nyilvántartott 2,8 millió személygépkocsi közül 754 303 teljesen elektromos meghajtású, míg 753 905 benzinüzemű 

közölte kedden a Norvég Közúti Szövetség (OFV) autóipari szervezet.

A dízelmodellek száma továbbra is a legnagyobb, közel egymillió, de eladásaik erőteljesen csökkennek. Az a sebesség, amellyel Norvégia autóparkja megújul, arra enged következtetni, hogy 2026-ban több elektromos autó lesz az utakon, mint bármilyen más jármű.

Norvégia nem követi az EU-t az elektromos autók kérdésében

Norvégia köszöni szépen, de inkább nem akadályozza az elektromos járművek szabadkereskedelmét . Az ország pénzügyminisztere ezt azután jelentette be, hogy az Európai Unió brutális büntetővámot vetett ki az import elektromos autókra.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 2023-ban globális szinten az autók mindössze 3,2 százalékát tették ki az elektromos járművek, ez az adat azonban a norvég adatokkal ellentétben tartalmazza az újratölthető hibrid autókat is.

Norvégia, amely paradox módon jelentős olaj- és gáztermelő ország, célul tűzte ki, hogy 2025-re kizárólag nulla károsanyag-kibocsátású járműveket fog értékesíteni, ezzel tíz évvel megelőzve például az Európai Unió céljait is.

A közúti közlekedés villamosítására irányuló törekvésükben, hogy segítsenek Norvégia éghajlatvédelmi kötelezettségvállalásainak teljesítésében, a hatóságok nagyvonalú adókedvezményeket ajánlottak fel az elektromos autókra, így azok versenyképes árúak a magas adókkal terhelt benzin- és dízelüzemű autókhoz, valamint a hibrid járművekhez képest.

Számos más EV-ösztönző - többek között a belvárosi útdíjmentesség, az ingyenes parkolás és a kollektív közlekedési sávok használata – szintén szerepet játszott Norvégia sikerében, bár ezeket az évek során fokozatosan visszavonták.

Ez történelmi jelentőségű. Olyan mérföldkő, amit tíz évvel ezelőtt kevesen láttak előre 

– mondta Oyvind Solberg Thorsen, az OFV igazgatója egy nyilatkozatban. Szerinte a személygépkocsi-flotta villamosítása gyorsan fejlődik, és Norvégia ezáltal tempósan halad afelé, hogy a világ első olyan országává váljon, ahol a személygépkocsi-flottát az elektromos autók uralják.

Csak minden ötödik új autó nem elektromos Norvégiában

Hatalmasat növekedett a norvég elektromos autók piaca 2022-ben. Tavaly ötből négy eladott autó elektromos hajtású volt a skandináv országban.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.