BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
réz chile bányászat kitermelés legnagyobb A miner works at the Kiara copper mine, 136 km south of Antofagasta, Chile, after work, on June 22, 2021. The increase in the price of copper, that overpassed 10, 000 dollars the ton, boosted by the demand from China and the "green" post-pandemic reactivation plan, gave rise to Chilean small mining, while large companies operate at full speed. (Photo by GLENN ARCOS / AFP)

Elektromos autók és szélturbinák farszelén fut fel a réztermelés Chilében

A fémet széles körben használják az iparban, és nélkülözhetetlen az energiaátmenet szempontjából, mivel fontos összetevője az elektromos autóknak és a szélturbináknak. A réz ára folyamatosan nőtt az elmúlt években, a chilei kitermelés felfutása mérsékelheti a drágulást.

A világ legnagyobb réztermelőjének számító Chilében a bányák az idei év legjobb hónapját produkálták: augusztusban a kitermelés 7,1 százalékkal, 470,5 ezer tonnára nőtt éves összevetésben. Ez tavaly december óta a legnagyobb mennyiségnek számít.

réz fém bányászat kitermelés legngayobb chile A miner works at the Kiara copper mine, 136 km south of Antofagasta, Chile, after work, on June 22, 2021. The increase in the price of copper, that overpassed 10, 000 dollars the ton, boosted by the demand from China and the "green" post-pandemic reactivation plan, gave rise to Chilean small mining, while large companies operate at full speed. (Photo by GLENN ARCOS / AFP)
Hiába van elég réz, a cégek nem nyitnak új bányákat/ Fotó: Glenn Arcos / AFP

A latin-amerikai országban az ágazat az elmúlt hónapokban sztrájkokkal nézett szembe, továbbá késett a bányák bővítése, felújítása. Emiatt a tavasszal húszéves mélypontra esett a termelés, ami kedvezően hathat az egyik legfontosabb ipari fém árára is.

A rezet széles körben használják az iparban, és nélkülözhetetlen az energiaátmenet szempontjából, mivel fontos összetevője az elektromos autóknak és a szélturbináknak is. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy számos elektronikai eszközben is megtalálható, például a laptopokban. Ebből kifolyólag a jövőben egyre nagyobb lesz a réz iránti kereslet.

Azonban a termelői kapacitás nem követi keresletet, ugyanis az új bányák építése évekig, akár évtizedekig tarthat. Az is hátráltató tényező, hogy nőtt a bányászattal szembeni társadalmi ellenállás, megugrott a berendezések ára, és egyre többet kell fizetni a munkavállalóknak, miközben a sztrájkok sem ritkák.

Drágult a réz

A bányavállalatok nem finanszírozzák az új projekteket, mivel a részvényesek nem támogatják a költséges beruházásokat. Ez pedig a kereslet növekedésével kombinálva oda vezetett, hogy a fém kurzusa folyamatosan nőtt az elmúlt években: a réz ára fontonként (0,45 kilogramm) 4,6 dollár körül mozog, viszont a chilei hírek után egy nap alatt 1,7 százalékot esett az árfolyam. 

Az  év eleje óta 16 százalékkal nőtt az kurzus, de a chilei kitermelés tartós felfutása méréskelheti a drágulást. Érdemes megemlíteni, hogy az ágazatban tevékenykedő cégek főleg a riválisok felvásárlásra törekszenek: ennek egyik példája, hogy a BHP Group az Anglo American nevű versenytársát igyekszik bekebelezni. 

Az elemzők szerint a készletekkel nincs probléma, rengeteg sárga fém található a bolygón, azonban a bányavállalatok egyszerűen nem költenek új bányákra, de a kereslet növekedésével ez megváltozhat.

Szemétnek álcázott rézzel kerüli a szankciókat Kína és Oroszország

Orosz és kínai cégek a magas adók és vámok, valamint a nyugati szankciók elkerülése végett hulladéknak álcázva több ezer tonna rezet csempésztek át a határon, feltehetőleg a hatóságok együttműködésével. A valószínűleg tavaly év végén elindított trükk a két ország vámrendszere közti különbségekre épül: a hivatalos orosz adatok alapján több ezer tonna rezet szállítottak Kínába, míg az ottani vámjelentések ugyanekkora mennyiségű ócskavasat írnak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.