BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
elon musk vietnám A SpaceX Falcon 9 rocket with the Crew Dragon Resilience capsule sits on Launch Complex 39A at Kennedy Space Center ahead of the Polaris Dawn Mission in Cape Canaveral, Florida, on September 9, 2024. The launch window will open early on Tuesday morning, September 10, 2024. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)

Ami Nixonnak nem jött össze, Elon Musknak sikerülhet: a SpaceX beveszi Vietnámot

Vietnám az elmúlt években egyre nagyobb sikerrel csábítja be a nyugati nagyvállalatokat. Most Elon Musk SpaceX-e vette célba a délkelet-ázsiai országot.

Az Elon Musk vezette SpaceX 1,5 milliárd dollárt tervez befektetni Vietnámban a közeljövőben – közölte a több mint 100 milliós délkelet-ázsiai ország kormánya. Hanoi még nem tisztázta, hogy a SpaceX befektetése hol valósulna meg, továbbá azt sem tudni, hogy a részletekről mikor születhet megállapodás.

elun musk vietnám A SpaceX Falcon 9 rocket with the Crew Dragon Resilience capsule sits on Launch Complex 39A at Kennedy Space Center ahead of the Polaris Dawn Mission in Cape Canaveral, Florida, on September 9, 2024. The launch window will open early on Tuesday morning, September 10, 2024. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Elon Musk SpaceX-rakétája / Fotó: Chandan Khanna

A SpaceX egyébként 2023 vége óta tárgyal a vietnámi kormánnyal, azonban a feleknek eddig nem sikerült megegyezniük. Ugyanis a SpaceX a tervezett, helyi leányvállalatában ellenőrző részesedést szeretne, azonban az ország törvényei értelmében a külföldiek legfeljebb a felét birtokolhatják a cégeknek. Vietnám azt is megköveteli, hogy az adatokat belföldön tárolják.

 A SpaceX-befektetés bejelentése azt követően hangzott el, hogy az ENSZ közgyűlésére látogató To Lam vietnámi elnök New Yorkban találkozott a SpaceX kormányzati ügyekért felelős tisztviselőjével. A Reuters megkeresésére egyelőre egyik fél sem reagált.

Vietnám az elmúlt években szépen fejlődött, a regionális versenytársainál több és előnyösebb szabadkereskedelmi megállapodással felvértezve – és gyakran a kínai munkabérektől is elmaradó fizetésekkel – egyre nagyobb sikerrel csábítja a nyugati nagyvállalatokat az országba. 

Hanoi az utóbbi években abból is profitál, hogy Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi háborúja miatt a nyugati cégek termelésük egyre nagyobb részét hozzák el Kínából, Vietnám pedig népszerű célpont lett India és Thaiföld mellett. Az országnak más adottságai is kedvezők, például a föld második legnagyobb ritkaföldfém-készletével rendelkezik.

Délkelet-Ázsiában terjeszkednek a nagy cégek

Más technológiai óriáscégek is nagy beruházásokat jelentettek be a régióban: a Google kétmilliárd dollárért (közel 720 milliárd forint) épít egy adatközpontot és felhőközpontot Malajziában. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója május elején 2,2 milliárd dolláros befektetést ígért Malajziának és 1,7 milliárdos beruházást Indonéziának. 

Az Amazon Szingapúrban 9 milliárdos, Thaiföldön 5 milliárdos, Malajziában pedig 6 milliárdos fejlesztést tervez. Az Apple pedig egyre több termékének gyártását helyezi át Délkelet-Ázsiába, így Vietnámban és Thaiföldön megindult MacBookok és az Apple Watch okosórák termelése. A HP pedig beszállítókkal együttműködve több millió laptop gyártását helyezte át Kínából Thaiföldre és Mexikóba. 

Érdemes megemlíteni, hogy az amerikai–kínai technológiai háború egyik nem várt eredménye, hogy a semleges Malajziában egyre több kínai és nyugati vállalat épít gyárakat, valamint bővíti a létesítményeit. A cégek főleg a félvezetők csomagolásában, összeszerelésében és tesztelésében tevékenykednek.

Elon Musk célba vette Argentínát

Elon Musk a közösségi médiában kijelentette: a cégei keresik a módját annak, hogy befektessenek Argentínában és támogassák a dél-amerikai országot. Bár a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója nem részletezte a terveit, Argentína a világ negyedik legnagyobb lítiumtermelőjének számít.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.