BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feneketlen szakadék felé tart a német gazdaság

Brutálisan beesett a befektetői hangulatindex Németországban. A németek az euróövezet teljesítményétől sincsenek lenyűgözve, de amit saját gazdaságukról gondolnak, az még borzalmasabb.

Közel egy éve a legmélyebb szintre esett a befektetői hangulatindex Németországban, miután újabb jelek mutatnak rá, hogy az ország ipari óriásai egyre bizonytalanabb jövő elé néznek – közölte kedden a ZEW német gazdaságkutató intézet.

német Volkswagen new vehiclesMagyarország az európai átlagnál jobban teljesített az autópiacon.
Német gazdaság: csökken a Volkswagenek iránti kereslet is / Fotó: AFP

A brutális hangulatromlást – a várakozások az augusztusi 19,2 pontról 3,6 százalékra estek – illusztrálja az amerikai Intel döntése, amely szerint Németországba tervezett gyára felépítését két évvel elhalasztotta. Nem mellesleg ez az érték júliusban még 41,8 ponton állt.
Az elemzők 17-es értékkel kalkuláltak, gyakorlatilag senki sem számított ekkora zuhanásra. Az aktuális helyzet megítélése eközben mínusz 77,3 pontról mínusz 84,5 pontra esett.

A gazdasági helyzet gyors javulására vonatkozó remény ezzel látványosan elenyészett

– kommentálta az adatokat Achim Wambach, a ZEW elnöke.

„Bár az euróövezetre vonatkozó gazdasági várakozások is csökkentek, a kifejezetten Németországra vonatkozó várakozások romlása lényegesen nagyobb mértékű” – tette hozzá.

Európa legnagyobb gazdaságának kilátásai azután borultak be, hogy a második negyedéves gyenge ipari teljesítmény közepette beszakadt a kibocsátás. Emellett a fogyasztók továbbra sem hajlandók kinyitni a pénztárcájukat annak dacára, hogy nőtt a reáljövedelmük.

A jelenlegi helyzetértékelés majdnem olyan rossz, mint a Covid-járvány kezdetén, 2020 tavaszán

– mondta Robin Winkler, a Deutsche Bank közgazdásza.

„A gazdasági várakozások valamivel erősebbek, de a tavaszi optimizmus eltűnt. Borús ősz van a láthatáron”.

Az elmúlt hetekben Németországot elárasztották a negatív gazdasági hírek. A Volkswagen bejelentette, hogy a csökkenő kereslet miatt hazai gyárai bezárását tervezi, a BMW pedig fékhiba miatt 1,5 millió autóját hívta vissza, és csökkentette bevételi előrejelzését is.

Mivel a magyar gazdaság ezer szálon függ Németország teljesítményétől, már csak azért is, mert a hazai termékek legnagyobb felvevőpiaca, a ZEW index számunkra sem ígér semmi jót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.