BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fico sem ússza meg az uniós baloldal bosszúját - forrásmegvonással fenyegetik

Az Európai Bizottság olyan tervezeten dolgozik, amelynek elfogadása esetén a szlovák kormányt elítélhetik a demokrácia leépítéséért, egyszersmind uniós forrásokat is visszatarthatnak. Brüsszel több opciót is vizsgál, hogy hogyan tudná rábírni a tagállamot az uniós normák betartására.

Az Európai Unió megróhatja Szlovákiát a demokrácia leépítéséért, s akár uniós források visszatartását is kezdeményezheti – értesült a Bloomberg több brüsszeli tisztségviselőtől.

Brüsszel
HANDLOVA, SLOVAKIA - SEPTEMBER 06: Slovak Prime Minister Robert Fico (C) is making his first regional visit since his assassination attempt a few months ago in Handlova, Slovakia on September 06, 2024. During the day, the prime minister attended a ribbon-cutting ceremony at the opening of the renovated school premises, and later visited the AGRO Rybia Farma freshwater fish farming production plant, which was established as part of the transformation of the coal region and employs former miners. At the end of the visit he met with the Mayor of Handlova, Silvia Gruberova. Robert Nemeti / Anadolu (Photo by Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Brüsszel több javaslatot is vizsgál Robert Fico fékeket és ellensúlyokat leépítő kormányának megbüntetésére / Fotó: AFP

Az Európai Bizottságnak egy nagy problémája van Szlovákiával

Robert Fico tavaly őszi megválasztása után nem sokkal bejelentette, hogy megszünteti a különleges ügyészséget, amely a nagyobb korrupciós és szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyeket vizsgálta, később pedig több olyan intézkedést is hozott, amely leépíti a demokratikus állami berendezkedés „fékek és egyensúlyok” rendszerét. 

Márpedig a különleges ügyészség létrehozása az uniós pénzek odaítélésének egyik feltétele volt.

Az Európai Bizottság ezt elégelte meg, amire a szlovák ellenzék már július elején figyelmeztetett. Az eljárás kezdeti szakaszban van, a tervezetre Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek még rá kell bólintania.

Brüsszel több javaslatot is vizsgál a szlovák kormány megbüntetésére

Az egyik javaslat szerint a bizottság az úgynevezett feltételességi mechanizmust alkalmazná, amely lehetővé teszi, hogy az EU befagyassza a finanszírozást, ha veszélyben látja a források hasznosulását. Ennek alapján a bizottság visszatarthatja Szlovákiától az ebben a hétéves uniós költségvetési ciklusban a kohéziós alapokból az országnak szánt 12,8 milliárd euró egy részét.

Egy másik javaslat szerint a koronavírus-járvány után létrehozott helyreállítási alaphoz való hozzáférést vonnák meg részben vagy egészben Szlovákiától. Az alapból 2,7 milliárd euró jár északi szomszédunknak.

Így érintheti Robert Fico kormányát a pénzek befagyasztása

A szlovák állami beruházások 80 százalékát uniós forrásból finanszírozzák. Az országnak magas a költségvetési hiánya, ami miatt a bizottság nemrég túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett ellene, ahogy Magyarország ellen is. Ha megvonják az uniós pénzeket, az Robert Fico kormányának súlyos népszerűségvesztését okozhatja, miközben a szlovákok már amúgy is neheztelhetnek rá.

Az unió eddig egyetlen renitens ország pénzbeli járandóságát fagyasztotta be, mégpedig Magyarország 6,3 milliárd eurós kohéziós támogatását. Az ok a jogállamiság megsértése volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.