BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemcsak az alkalmazottaknak, hanem a cégeknek is kifizetődő a hibrid munkavégzés

A munkahely és az otthon közötti ingázás nagy költségekkel járhat, így a vegyes munkarend egyértelműen jelentősen csökkenti az alkalmazottak üzemanyagra, parkolásra és étkezésre szánt összegét. A hibrid munkavégzés sokaknak nagy könnyebbséget és megtakarítást jelenthet, ezért egyre többen térnek át erre.

A hibrid munkamódszerek bevezetésének eredményeként a megkérdezett vállalatok 76 százaléka takarított meg pénzt – derül ki a International Workplace Group (IWG) felméréséből. A munkavállalók az Egyesült Államokban évente akár 30 332 dollárt (10,7 millió forint), az Egyesült Királyságban pedig 13 188 fontot is megtakaríthatnak, ha otthonukhoz közel dolgozhatnak. Az International Workplace Group kifejlesztett egy online kalkulátort, amely segít a munkavállalóknak kiszámolni, hogy mennyit tudnának megtakarítani, ha az otthonukhoz közel dolgoznának.

Jelentősen költséghatékony lehet a hibrid munkavégzés
Jelentősen költséghatékony lehet a hibrid munkavégzés / Fotó: Chapter 4 Hungary

A kutatás megállapította, hogy a cég központjában dolgozó munkavállaló átlagos napi kiadása 48,40 dollár, ami összesen 10 067 dollár (3,5 millió forint) évente a heti négy napot a központi irodában töltő munkavállalók esetében. A leggyakrabban ebédre (74 százalék), nasira (60 százalék) valamint kávéra (50 százalék) költenek.

Az otthonhoz közeli, helyi munkavégzés jelentősen csökkentheti a napi ingázással kapcsolatos kiadásokat, 

s a munkavállalóknak lehetőséget ad arra, hogy másra célokra tegyenek félre. Több mint háromnegyedük (76 százalék) mondta, hogy a hibrid munka csökkentette a havi költségeket: például tömegközlekedési jegyek, üzemanyag, parkolás, reggeli kávé és az étkezés. 

Az IWC és a Development Economics tanácsadó cég által készített tanulmány több mint kétezer irodai dolgozó körében végzett kutatást kombinált nyilvánosan elérhető közlekedési adatokkal, valamint több hibrid munkavégzéssel kapcsolatos lehetőséget is kielemzett, különös tekintettel a népszerű, heti négynapos, helyi munkavégzésre.

A jelentős megtakarítások főként a fiatalabb munkavállalók számára fontosak, akik kölcsönt törlesztenek, vagy más pénzügyi célokra tesznek félre, például lakásvásárláshoz takarékoskodnak. 

Egy 24 éves Z generációs munkavállaló heti négy napra számolva, a munkavégzéssel töltött évek alatt akár 388 320 dollárt (138 millió forint) is megspórolhat csak az ingázáson.

A munkavállalók mindenütt jelentős költségmegtakarítást tapasztalnak a helyi munkavégzés révén. Ötből négyen (84 százalék) azt mondják, hogy a kevesebb ingázás miatt jobban meg tudják valósítani pénzügyi céljaikat. Ötből ketten (38 százalék) jelezték, hogy megtakarításaikat a váratlan kiadásokra teszik félre, míg közel ugyanennyien (37 százalék) nyaralásra fordítják ezt az összeget, illetve minden harmadik válaszadó (35 százalék) a hitelkártya-tartozások teljes kifizetésére fordítja. 

A napi hosszú ingázások csökkentése számos előnnyel jár a költségmegtakarításon túl is. 

84 százalék szerint a kevesebb ingázással töltött idő pozitívan befolyásolja a munka és a magánélet egyensúlyát. 

A válaszadók 40 százaléka pihenésre vagy hobbira, jelentős részük pedig olyan tevékenységekre fordítja a többletidőt, amelyek a fizikai (38 százalék) vagy mentális egészségét (34 százalék) támogatják. 

Home office: egymásnak feszül az Amazon és a brit kormány

Két eltérő nézőpont létezik azzal kapcsolatban, hogy az irodai dolgozók hol tudnak a legjobban dolgozni: az Amazon például visszarendelte alkalmazottait az irodákba heti öt napra, míg a brit kormány éppen a rugalmas munkavégzési jogok megerősítését szorgalmazza, beleértve az otthoni munkavégzést (home office-t) is. Az Amazon szerint az irodai jelenlét javítja az innovációt, az együttműködést és a kapcsolatokat, míg a kormány úgy véli, hogy a rugalmasság növeli a teljesítményt és a dolgozói elkötelezettséget.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.