BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Oil,Drilling,Rig,In,The,Saudi,Arabia,Desert,During,Sunset

Idei mélypontjára zuhant az olajár, és egyelőre semmi sem állítja meg

A törékeny kereslet riasztja el a befektetőket.

Az alacsony kereslet mellett az is rányomja a bélyegét a piaci hangulatra, hogy az OPEC+ által lassacskán kivezetett termelési korlátok túlkínálatot okoznak. Nem tesz persze jót az sem, hogy a két legnagyobb olajfogyasztótól, Kínából, és az Egyesült Államokból továbbra is kedvezőtlen gazdasági adtok érkeznek, azaz középtávon sem várható a kereslet jelentős megugrása.

Oil,Drilling,Rig,In,The,Saudi,Arabia,Desert,During,Sunset
Olajfúrótorony Szaúd-Arábiában / Fotó: Shutterstock

Összességében a piaci szereplők nem akarnak több, az OPEC által kitermelt olajat. Erre utal, hogy a líbiai kínálat bővítéséről szóló hír negatív árreakciót eredményezett – Giovanni Staunovo, az UBS AG elemzője.

Mást mondtak

A legtöbb elemző cég átlagosan 90 dollár környéki olajárat valószínűsített erre a negyedévre, ugyanis a világszerte felfutó szezonális keresletből és a tartalékok alacsony szintjéből indultak ki. Ugyanakkor 

a nyári autózási-utazási szezon nem okozott akkora kiugrást, így tehát a tartalékokat is gyorsabb ütemben sikerült feltölteni. Tény, hogy az olajár az összes idei emelkedését „lenullázta”.  

A Brent ára hordónként 74 dollár környékére esett, július elején még 87 dolláron cserélt gazdát. Idei mélypontját szerdára virradó éjjel érte el, alig valamivel 72 dollár fölött. Az amerikai WTI ára szintén csökkent, szerda délben 70 dollár körül jegyezték, csaknem egy éve hordója még 93 dollárba került.

A keddi zuhanást a kínai makrogazdasági adatok váltották ki, a gyári tevékenység negyedik hónapja csökken, és az újlakás-értékesítés is visszaesett. Az Egyesült Államokban az ipari termelés pedig már ötödik hónapja esik.

Brutális mennyiség kerül  piacra

A spekulánsok amiatt is aggódnak, hogy az olajkartell, partnereivel együtt 

októbertől napi 180 ezer hordóval tervezi növelni a kínálatot, 

és fokozatosan újraindítja a 2022 óta lecsökkentett kitermelést. Ugyan korábban az OPEC arra tett ígéretet, hogy szükség esetén szüneteltetheti a kínálat növelését, de a tisztviselők legújabb nyilatkozatai arra vallanak, hogy egyelőre nincs erről szó.

Rövid távon az olajárnak a pénteki, amerikai munkanélküliségi adat adhat támaszt, ugyanis a befektetők ebből a szeptemberi Fed-kamatcsökkentés valószínűségére következtetnek. 
„A piacok pánik-üzemmódban működnek, a Fed-ülés adhat majd tartósabb irányt – mondta Vandana Hari, a Vanda Insights alapítója. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.