BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még elkerülhető a klímakatasztrófa a befolyásos ügynökség szerint

Elérhető cél a megújuló energiaforrás-kapacitás megháromszorozása az évtized végére, de sokat kell még tenni érte.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden közzétett jelentése szerint elérhető a cél, hogy 2030-ig megháromszorozzák a megújuló energiaforrás-kapacitást és csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, de még jelentős erőfeszítésekre van szükség az olyan szűk keresztmetszetek felszámolásához, mint a gyorsabb engedélyezés és a hálózati csatlakozások kiépítése.

Az IEA szerint elérhetőek a klímacélok / Fotó: AFP

A jelentés a kormányok és az üzleti élet vezetőinek New York-i találkozójára készült , amelyen újabb lépéseket próbálnak tenni a klímaváltozás ellen.

A hírrel kapcsolatban a Reuters emlékeztetett, hogy tavaly a Cop28 dubaji klímacsúcson majdnem 200 ország vállalta, hogy 2050-re eléri a nettó zéró emissziót és már 2030-ra a háromszorosára növelik a megújulókapacitásokat.

Van még mit tenni

Ez utóbbi cél elérése érdekében a részes államoknak a következő hat évben 25 millió kilométernyi villamosenergia-hálózatot kell kiépíteni vagy korszerűsíteni és 

szükség lesz 1500 gigawatt (GW) energiatárolási kapacitásra

is a jelentés szerint – ez utóbbiból 1200 GW-nak akkumulátortárolásból kell származnia, ami 15-szörös növekedés a mai szinthez képest.

Az országok tavaly azt is vállalták, hogy megduplázzák az energiahatékonysági intézkedéseket az energiafelhasználás visszafogása érdekében, de ez a célkitűzés megköveteli a kormányoktól, hogy sokkal inkább politikai prioritássá tegyék a hatékonyságot.

A megújuló energiaforrások mellett szükség van a tárolókapacitás bővítésére is / Fotó: AFP

A fejlett gazdaságok számára ez azt jelenti, hogy a villamosításra kell összpontosítani, mivel a hatékonyság megduplázásához 2030-ra 30 százalékra kell növelni a villamosenergia részesedését a globális energiafogyasztásban. Az elektromos járművek és a hőszivattyúk ugyanis jelentősen hatékonyabbak, mint hagyományos alternatíváik.

Visszafelé megyünk

A feltörekvő gazdaságok számára pedig a gyorsabb fejlődéshez elengedhetetlenek a szigorúbb hatékonysági előírások, különösen a hűtőberendezések, például a légkondicionálók esetében. A modern energiaforrásokhoz való teljes körű hozzáféréssel nem rendelkező országok esetében a tiszta főzési lehetőségek biztosítása a fő cél, ami jelentősen csökkenti az energiaigényt, javítja az életkörülményeket és megelőzi több millió ember korai halálát.

A gyorsabb lépésekre annál is inkább szükség van, mert tavaly rekordot döntött a globális energiaszektor kibocsátása – ezen belül a metáné is, amely a globális felmelegedés 30 százalékáért felelős.

A megújulóenergia-kapacitás megháromszorozása és az energiafelhasználás csökkentését célzó energiahatékonysági intézkedések megduplázása az 

évtized végére 10 milliárd tonnával csökkenthetné az üvegházhatású gázok globális kibocsátását

 az egyébként várhatóhoz képest.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.