BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Smoke is discharged from chimneys at a cement plant in Qingyuan city, south China's Guangdong province, 12 March 2019. (Photo by Liang jie / Imaginechina / Imaginechina via AFP)

Kína meredeken csökkentené a karbonkibocsátását

Kína kiszélesíti a szén-dioxid-kereskedelmi rendszerét. Másfél ezer gyáripari vállalat számolhat magasabb költségekkel, ha a karbonkibocsátása meghaladja az állam által előírt maximális értéket.

Kína jövőre újabb iparágakra terjeszti ki a szén-dioxid-csökkentési elvárásait. Ennek alapján több mint 1500 acél-, alumínium- és cementgyártó vállalkozásnak kell belépnie a karbonkibocsátás-kereskedelmi rendszerbe, amelyben csak bizonyos mennyiségű üvegházhatású gázzal szennyezhetik a környezetet. Tehát ezentúl ezeknek a cégeknek is piaci alapon kell karbonkreditet vásárolniuk, ha a szennyezés mértéke meghaladja a kormány célértékeit – derült ki a környezetvédelmi minisztérium konzultációs dokumentumából.

A kínai vállalatok magasabb költségekkel számolhatnak a karbonkibocsátásuk miatt. Smoke is discharged from chimneys at a cement plant in Qingyuan city, south China's Guangdong province, 12 March 2019. (Photo by Liang jie / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
A kínai vállalatok magasabb költségekkel számolhatnak a karbonkibocsátásuk miatt / Fotó: AFP

A szabályozás jelenleg csak az energiaszolgáltatókra vonatkozik.

A lépés azt jelenti, hogy a kínai acél-, alumínium- és cementgyártók hamarosan többletköltségekkel számolhatnak a karbonkibocsátásuk miatt.

A kibocsátáskereskedelmi szabályozás kiterjesztése segít az alacsony piaci aktivitás leküzdésében és abban, hogy Kína felzárkózzon az Európai Unió rendszeréhez – magyarázta Song Yutong, a London Stock Exchange Group elemzője a Bloombergnek.

Az acél-, az alumínium- és a cementipar bevonásával a kibocsátás lefedettsége 8 milliárd tonnára, vagyis az ország teljes kibocsátásának 60 százalékára bővül. Kína ráadásul további nagy szennyezőkre terjesztené ki a rendszert, például a petrolkémiai, valamint a színesfémekkel és a papírral foglalkozó vállalatokra, továbbá a légi közlekedésre. Ezzel a világ legnagyobb szennyezője a teljes kibocsátásának mintegy 70 százalékát venné bele a karbonkereskedelembe az évtized végére.

A vállalatoknak a termelésük alapján szén-dioxid-kibocsátási kvótákat osztanak ki 2026-ig, ezekkel kell gazdálkodniuk.

A kínai hatóságok az alacsonyabb kibocsátásra való ösztönzéssel segítenék a hazai gazdasági szereplőket ahhoz, hogy kevésbé érje hátrányosan őket az Európai Unió új, CBAM nevű vámja, amelyet a blokk 2026-tól vezet be a szén-dioxid-kibocsátókra.

MFB ESG
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.