BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Daily Life in Fuyang kínai nyugdíjas

Történelmet írnak a szemünk előtt: a kínaiak is búcsút mondhatnak a korai nyugdíjnak

Peking pénteken fogadta el a lakosság által ellenzett javaslatot. Kína 1978 óta először emelné meg a nyugdíjkorhatárt, amivel megpróbálják lelassítani a munkaerő-kínálat csökkenését és a gazdasági visszaesést.

A kínai törvényhozók pénteken megszavazták az először júliusban bejelentett, a nyugdíjkorhatár fokozatos emeléséről szóló törvényjavaslatot, a lakosság, és különösen a fiatalok heves tiltakozása ellenére.

Daily Life in Fuyang kínai nyugdíjas
Óriási pofont kaptak a kínai dolgozók, akiknek már a korai nyugdíjról is le kell mondaniuk / Fotó: NurPhoto via AFP

Az állami Hszinhua hírügynökség értesülései szerint a kínai népgyűlés pénteken közel egyhangúan megszavazta a nyugdíjkorhatár kitolására vonatkozó kormányzati terveket, amelyeket a következő 15 évben, fokozatosan hajtanának végre.

A férfiak 60 helyett legkorábban csak 63 évesen, a nők pedig 55 helyett csak 58 évesen mehetnének nyugdíjba.

Az új rendszer 2025. január 1-jén lépne életbe. A jóváhagyás a Kommunista Párt júliusi bejelentését követi, miszerint a dolgozók nyugalmazását „rugalmasabb módon” akarják kezelni, abban bízva, hogy ennek segítségével

  • visszafoghatják a világ második legnagyobb gazdaságát gyötrő demográfiai válságot;
  • a munkaerőhiány felszámolásával pedig újra növekedési pályára állíthatják az évek óta gyengélkedő gazdaságot.

A tervnek a hét elején a törvényhozás felsőházában történő megvitatása a közösségi médiában óriási tiltakozást váltott ki – főleg a munkaerőpiacról kirekedt fiatalabb generációk részéről –, mivel a dolgozóknak most nemcsak a rossz munkakörülményekkel és a bizonytalan gazdasági helyzettel kell számolniuk, hanem már a nyugdíj biztonsága is távolabb került tőlük.

A fiatalok számára a jövő különösen aggasztó, mivel júliusban a 16–24 évesek munkanélküliségi rátája 17,1 százalékra emelkedett.

Lázadoznak a kínai fiatalok, nem akarnak későn nyugdíjba menni

A Kínai Kommunista Párt szerint az ország demográfiai válsága miatt a nyugdíjkorhatár emelése elengedhetetlen. A fiatalok azonban, akik úgy érzik, hogy az elmúlt években cserben hagyta őket a kormány és a párt, egyáltalán nem örülnek a borúsabb jövőnek.

Érdekes módon a kínai nyugdíjkorhatár eddig a világ legalacsonyabbjai közé tartozott, annak ellenére, hogy az 1970-es évek óta az országban jócskán megnőtt a várható élettartam. A korhatáremelés ezért az elmúlt évtizedekben folyamatosan politikai téma, a kormány legutoljára 2008-ban próbálta meg elfogadtatni, akkor még sikertelenül.

A magas fiatalkori munkanélküliség akut probléma Kínában, ezért érthető, hogy a pályafutásukat kezdő generációk nemigen örülnek az idősek hosszabb ideig tartó foglalkoztatásának, amit gyakorlatilag büntetésként fognak fel 

– mondta Eric Zhu. A Bloomberg Economics szakértője szerint, bár a lépés hosszú távon segíteni fogja az országot, félő, hogy az egyelőre csak az internetre korlátozódó tiltakozás szélesebb lakossági ellenállást vált ki, ami belföldön is meggyengíthetni a kormányt.

Az adófizető réteg kibővülése, valamint az ellátás késleltetése révén azonban enyhülné a Pekingre nehezedő gazdasági nyomás, ahol az öregedő társadalom és a csökkenő születésszámok is egyre súlyosabb problémát okoznak.

Forrnak az indulatok a kínai társadalomban

Egyre rosszabb a kínaiak közérzete, mivel már nem nő a megszokott mértékben az életszínvonal. A kínai társadalomnak nem tetszik a gazdasági helyzet, főként a lakhatási és munkaügyi politika, a tiltakozások száma pedig csaknem ötödével nőtt egy év alatt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.