BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
They are electing the President of the National Assembly on the opening day of the 17th French legislature in Paris, France, on July 18, 2024. (Photo by Telmo Pinto/NurPhoto) (Photo by Telmo Pinto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Költségvetési megszorításokra készül Franciaország

Vészesen közeledik az új költségvetési terv benyújtásának határideje, ami miatt Emmanuel Macron francia államfőn egyre nagyobb a nyomás új kormányfő kinevezésére. Habár még két hónappal a választások után sem tudni, hogy ki alakíthat kormányt, az már biztos, hogy költségvetési megszorításokat kell bevezetnie. Több kulcsfontosságú adóból ugyanis kevesebbet szedtek be, míg kiadásokból több volt a vártnál.

Franciaországnak továbbra sincs miniszterelnöke. Két hónap telt a legutóbbi nemzetgyűlési választások óta, de Emmanuel Macron francia elnök még mindig nem nevezett ki új miniszterelnököt. Európa második legnagyobb gazdaságának továbbra is ügyvezető miniszterelnöke van Gabriel Attal személyében.

A leendő, új francia kormánynak költségvetési megszorításokat kell bevezetnie.
They are electing the President of the National Assembly on the opening day of the 17th French legislature in Paris, France, on July 18, 2024. (Photo by Telmo Pinto/NurPhoto) (Photo by Telmo Pinto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A leendő, új francia kormánynak költségvetési megszorításokat kell bevezetnie, miközben a Nemzetgyűlésben patthelyzet alakult ki / Fotó: AFP

Bennfentesek már a júliusi szavazás után pedzegették, hogy Franciaországnak akár őszig nem lesz új miniszterelnöke. Úgy tűnik, hogy bejött a számításuk. 

Az elnökön ugyanakkor egyre nagyobb a nyomás a kormányfő kinevezésére, még szövetségesei részéről is. A francia törvények szerint ugyanis a kormánynak október 1-jéig kell benyújtania a parlamentnek a 2025-ös költségvetés tervezetét.

Macron miniszterelnöki castingot tart

Macron az olimpia után nagy erővel vetette bele magát az egyeztetésekbe a pártokkal, hogy megtalálja Gabriel Attal utódját. Döntés még nincs, amit jól mutat, hogy Emmanuel Macron hétfőn Nicolas Sarkozy és François Hollande volt elnökökkel, Xavier Bertrand-nal, a Köztársaságiak konzervatív párt egyik vezető személyiségével, valamint Bernard Cazeneuve volt szocialista miniszterelnökkel tárgyalt. Utóbbit sokan esélyesnek tartják a kormányfői székre – írja a Politico.

Bernard Cazeneuve volt szocialista miniszterelnök a francia államfővel egyeztetett.
Bernard Cazeneuve volt szocialista miniszterelnök a francia államfővel egyeztetett hétfőn / Fotó: AFP

Az előrehozott nemzetgyűlési választásokat a baloldali Új Népfront (NFP) szövetség nyerte, ugyanakkor nem tudott abszolút többséget szerezni. Macron azóta elutasította a szövetség miniszterelnök-jelöltjét, a 37 éves Lucie Castetst a posztra.

Minden szinten megosztottság

Van olyan párt, amelyik úgy gondolja, hogy csak egy NFP-kormány lehet legitim, mivel ők adják a Nemzetgyűlésbe a legtöbb képviselőt, míg van, amely szerint Cazeneuve lehet a jó választás miniszterelnöknek.

A helyzet meglehetősen gyors megoldást igényel

– jelentette ki François Bayrou, a Macronhoz közel álló centrista Modem párt vezetője vasárnap az állami televízióban. Hozzátette, hogy támogatja Cazeneuve-t, Hollande volt miniszterelnökét, aki két éve kilépett a szocialista pártból.

A Nemzetgyűlésben lényegében patthelyzet alakult ki, ám a résztvevőknek hamar dűlőre kell jutniuk a leendő költségvetés elfogadásához. Az Új Népfront megemelné a szupergazdagok adóját, hogy több közszolgáltatást finanszírozhasson, míg a jobboldali pártok inkább csökkentenék az állami szolgáltatások pénzügyi értékét.

Egy dolog azonban biztosnak tűnik: költségvetési megszorítások várnak az új kormányra.

Kevés az adóbevétel, megugrottak a kiadások, ami egyenlő a költségvetési megszorításokkal

Franciaország egyike annak a hét uniós országnak, amelyek ellen az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást indított, mivel a tavalyi GDP-arányos költségvetési hiánya meghaladta a 3 százalékot.

A hiány idén sem lesz kevés, sőt, a vártnál lényegesen nagyobb lehet, ha az adóbevételek elmaradása miatt nem találnak további megtakarításokat – derült ki a pénzügyminisztérium Nemzetgyűlésnek írt hétfői helyzetjelentéséből, amelyről a Reuters tudósított.

Több kulcsfontosságú adóból is kevesebbet szedtek be, köztük a jövedelemadóból, a társasági adóból és az áfából. Ezzel szemben a kiadások a vártnál magasabban alakultak,

többek között az új-kaledóniai biztonsági válság és a júniusi előrehozott parlamenti választások miatt – részletezte a Nemzetgyűlés pénzügyi bizottságát vezető, a baloldali Eric Coquerel az X-en.

A minisztérium közlése szerint 

a hiány idén a bruttó hazai termék 5,6 százalékára rúghat, ami meghaladja az ügyvezető kormány 5,1 százalékos célját, jövőre pedig elérheti a 6,2 százalékot.

A jelentésből az is kiderül, hogy a Pénzügyminisztérium egyelőre befagyasztott 16,5 milliárd euró értékű támogatási hitelt, az év végén pedig további 7 milliárdnyival tehet így, ha a költségvetési helyzet megkívánja.

Tehát a jelenlegi leköszönő kormánynak olyan költségvetést kell készítenie, amelyet az utódja várhatóan átdolgoz. A pénzügyi megszorítások pedig csökkentik az új kormány politikai mozgásterét.

Hogyan lesz Franciaországnak így költségvetése?

Egész Európát megbéníthatja a patthelyzet a párizsi törvényhozásban. Ha nem találnak megoldást, akkor egy év paralízis vár az országra, talán egy zéró mandátummal rendelkező szakértői kormány irányítása alatt, mivel az alkotmány szerint előbb nem írhat ki az államfő újabb választást.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.